En son yazımda hayatımıza özellikle pandemiden sonra tam anlamıyla yerleşen ‘Ghosting’ teriminden bahsetmiştim.

Şimdi sizlere bildiğimiz ama adlarını böyle bilmediğimiz iki terimden daha bahsedeceğim ‘Love Bombing’ ve ‘Gaslighting’. Evrim Ağacı sitesinde gezerken konu dikkatimi çekti. Ya yakın çevremizde birinden duyduk ya da kendi başımıza geldi bahsettiklerim.
Dijital ortamda da gündelik yaşamda fiziki koşullarda da gerçekleşebiliyor bahsettiklerim. Daha fazla görünür olmasının sebebi flörtün artık dijitalleşmesi ve sonuçlarının dijital alanda daha duyurulabilir olması diyebiliriz.

Hatırlatma*
Ghosting; narsist partnerin bir görünüp bir kaybolması, aniden iletişimi kesmesi olarak açıklanıyor. 

Gelelim Love Bombing’e!
Love Bombing ise; "Aşk bombardımanı" veya "sevgi bombalaması" olarak Türkçe’ye çevrilebilir. Narsistik bir partnerin flört ilişkisinde kullandığı manipülatif bir taktik olan bu kavram, psikologlar ve sosyologlar tarafından incelenerek günümüz flört ilişkilerinin anlaşılmasına katkıda bulunmak amacıyla ele alınmıştır. Narsistik bireyler, genellikle ihtiyaçları karşılanmamış bir çocukluk dönemi yaşadıklarından dolayı, sürekli bir boşluk hissiyle yaşarlar ve bu boşluğu doldurmak için sürekli bir arayış içindedirler. Bu nedenle, sosyal yaşamda veya dijital platformlarda sürekli olarak yeni bir partner arayışına girme eğilimindedirler ve bu partnerden sürekli onay beklentisi içindedirler.
Aşk bombardımanı uygulayan narsistik partner, flört etmek istediği kişiye yoğun bir ilgi gösterir. Mesajlar, aramalar ve sosyal medyada bolca "beğeni" yaparak hedeflediği kişinin ilgisini çekmeye çalışır. Bunun temel nedeni, kendisini başkası üzerinden yansıtabilmektir. Her aşk dolu mesaj ve güzel söz, aslında kendisine yansıyan bir ışıktır. Narsistik partnerin tek amacı, kendisini her zaman onaylayan ve üzerinde duygusal bir hakimiyet kurabileceği bir başkasını bulmaktır. Partner, kendisine gösterilen ilginin kendisinin "özel ve değerli biri" olduğu düşüncesine dayandığı hayaline kapılarak, narsistik bireyin etkisine girmeye başlar.

Bundan sonra ki aşama ise; Gaslighting, Türkçe ‘de "manipülasyon" demek. "Gaslight" kelimesi, Türkçe'de "gaz lambası" anlamına gelir ve bu terim 1938 yapımı Gas Light adlı tiyatro oyunuyla literatüre girmiştir. Gas Light tiyatro oyununda, eşini büyük bir romantizmle evlenmeye ikna eden bir adamın, eşine uyguladığı psikolojik şiddet anlatılıyor. Gaslighting, ikili ilişkilerde bir tarafın diğer tarafa karşı yürüttüğü psikolojik manipülasyon ve algı yönetimi stratejisini ifade eder.

Sanrıya zorlama, birine gerçekte yapmadığı bir şeyi yaptığına inandırmak için kullanılan bir yöntemdir. Gaslighting, flört ilişkilerinde uygulandığında bir tür psikolojik şiddet veya istismar olarak kabul edilir. Manipüle eden kişi, karşı tarafın gözünde "masum" görünmek için kendisini "yanlış anlaşıldığı" şeklinde sunarak bir söylem tekniği geliştirir. Gaslighting'e maruz kalan kişi, partnerinin duygusal ve zihinsel istismarına maruz kaldığı için zamanla partnerine bağımlılık geliştirir. Bu bağımlık sonucu kişi sürekli kendisini suçlar, hatanın kendinde olduğunu düşünür. Kurbanı küçültme, yıldırma, üstü örtülü tehditler, suçlu hissettirme, utandırma, sürekli mağduru oynama, kurbanı kötüleme, suçlama, masum numarası yapma, kafa karışıklığı ve öfke salma.
Belki de hepimiz hayatımızın bir yerinde bunları yaşadık, yaşıyoruz. Kıskanç, takıntılı ya da çok sevdiğinin düşündüğümüz için bunları yaptığını söylüyoruz. Fakat öyle değil.  Sonuç olarak, bahsettiğim şeyleri yaşayan bir varsa eğer etrafımızda bunların farkında olmayabilir ve ‘’sevgi’’ adı altında tüm sosyal hayatını etkileyebilecek şekilde maruz kalıyor olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığımızda, o kişinin bir an önce bu ilişkien tamamen uzaklaşmasını ve gerekirse psikolojik destek almasını sağlamalıyız.