GÜNCEL BİLGİLER

TÜRKİYE

Mekke Anlaşması dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü.

Ülkemizin kendi iradesi dışında kontrolsüz bir sürecin içine çekilmesi söz konusu değildir. Mekke Paktı, NATO’ya alternatif bir ittifak değildir.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay, “Ülkemizin kendi iradesi dışında kontrolsüz bir sürecin içine çekilmesi söz konusu değildir. Mekke Paktı, NATO’ya alternatif bir ittifak değildir” dedi.

Ülkemizin kendi iradesi dışında kontrolsüz bir sürecin içine çekilmesi söz konusu değildir. Mekke Paktı, NATO’ya alternatif bir ittifak değildir.

AK Parti, MHP ve CHP Mekke Anlaşması’na destek verdi, YENİ Parti, DEM Parti, İYİ Parti, Saadet Partisi ve DEVA Partisi ise karşı çıktı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2027 yılında memur ve memur emeklileri için yüzde beş ve yüzde dört oranında artış ile olası enflasyon farkının da aylıklara yansıtılacağını söyledi.

Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun ölümüne ilişkin Adli Tıp tarafından hazırlanan rapor, Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Raporda, Kozinoğlu'nun ölümünün kalp hastalığı sonucu meydana geldiği kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), üçer aylık dönemler için üretilen dönemlik nüfus istatistiklerini açıkladı. Buna göre nüfus, 1 Temmuz-1 Ekim döneminde 181 bin 684 kişi yükseldi. 86 milyon 500 bini aşan nüfus sayımında kadın ve erkek dağılımındaki oranın yakınlığı dikkat çekti.

MEDYA

WALL STREET JOURNAL

"Kayıpların nedeni İran'a karşı yürütülen savaş mı?" sorusuna yanıt veren Trump, "İran da bunun bir parçasıydı" diyerek askerî harekâtın seçmen üzerindeki olumsuz etkisini doğruladı.

FOX TV

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin İsrail'e her yıl sağladığı yaklaşık 4 milyar dolarlık mali/askerî yardımı yıl sonuna kadar durduracaklarını açıkladı.

WALL STREET JOURNAL

Trump, hem seçmenin İran savaşına tepkisini değerlendirdi hem de Washington'da başlayacak yeni döneme dair sinyaller verdi.

Trump, "Bunu düşünmüyorum. Ben ülkemizin ve hatta dünyanın uzun vadeli yararı için doğru olanı yaptım. Yine olsa yine yaparım" ifadesini kullandı.

POLITICO

Yükselen benzin fiyatlarına işaret eden Trump, nükleer güç kullanma iddialarına yönelik "Buna ihtiyacım yok. Onları çoktan yıktık" değerlendirmesinde bulundu.

Seçmenlerin kendi adaylarını benimsemediğini savunan Trump, sandıktaki hezimetin sorumluluğunu partisinin adaylarına yükledi:

"Şu anda konu ben değildim. Pusulada benim adım yoktu. Zaten en büyük sorun pusulada benim olmamamdı. Seçmene 'oy pusulasında ben varmışım gibi düşünün' dedim ama aynı fikirde değildiler. Çoğu durumda adayları beğenmediler."

NEW YORK TIMES

Trump, “Bu sonuçları kesinlikle kabul etmeye hazırım" dedi ve de Demokratların kontrolüne geçen Kongre ile çalışmaya hazır olduğunu duyurdu.

REUTERS

Cumhuriyetçiler, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim yenilgisine ilişkin partiyi suçlayan açıklamalarına sert tepki gösterdi.

ABD

Demokratlar Senato'da 54, Temsilciler Meclisi'nde ise 228 sandalyeye ulaşarak barajı aştı, her iki kanadın da kontrolünü aldı. Cumhuriyetçilerin Senatodaki sandalye sayısı 44'e, Temsilciler Meclisi'ndeki sayısı ise 139'a geriledi.

ABD'de 3 Kasım Salı günü yapılan ara seçimlerde, Senato ve Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar çoğunluğu elde etti. Ancak seçimler başka açılardan da tarihe geçti.

Ekonomi ve İran savaşına tepki Cumhuriyetçileri vurdu.

Demokrat Keisha Lance Bottoms, ABD'nin Georgia eyaletinde valiliğe seçilen ilk siyah kadın olarak tarihe geçti.

Cumhuriyetçi Partinin önde gelen isimleri, Trump'ın açıklamalarını "saçmalık" diye niteleyerek, ABD Başkanı'nın "çöküşün mimarı" olduğunu kaydetti.

Trump, eleştirilerin hedefindeki ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'e de sahip çıkarak kendisinin "müthiş bir iş çıkardığını" savundu.

Trump, kabinede değişikliğe gitmeyeceğini açıkladı.

Trump, iyi iş çıkardılar, Demokratlarla çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum.

ABD Başkanı Donald Trump, ara seçimlerde Demokratların elde ettiği başarıyı kabul ederek rakiplerini tebrik etti. Cumhuriyetçilerin kayıplarında İran savaşının ve yükselen benzin fiyatlarının etkili olduğunu söyleyen Trump, buna rağmen İran politikasını savundu. Demokratlarla iş birliğine açık olduğunu belirten Trump, Kongre'den geçecek kararları veto etme yetkisini de hatırlattı. “İki yılımı her şeye veto koyarak geçirmek istemiyorum” diyen Trump, sanal medya hesabından üzerinde “Veto” yazan kırmızı şapka paylaştı.

Mısırlı göçmen bir ailenin çocuğu olan Müslüman doktor Sayed, “Her konuşmamda inşallah dediğimin farkındaydınız. Şimdi elhamdülillah diyorum. Adımla alay eden Trump bundan sonra bana senatör der” dedi.

ALMANYA

Sosyal Demokrat Parti Eş Başkanı Lars Klingbeil, Trump dönemiyle birlikte transatlantik ilişkilerin artık güvenilir olmadığını söyleyerek Almanya'nın ABD ile ilişkilerini yeniden tanımlaması gerektiğini savundu.

Klingbeil, "Artık ABD’nin bize güvenlik şemsiyesi sunacağına güvenemeyiz, o devir kapandı" diyerek Avrupa’nın kendi egemenliğini güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.

İTALYA

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasında güvenlik alanındaki iş birliğinin geliştirilmesi, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele, terörle mücadele ve organize suç örgütlerine yönelik ortak çalışmalar ele alındı. İtalyan heyeti, yeni nesil suç örgütleriyle mücadele kapsamında ortak soruşturma ve araştırma ekipleri kurulmasını önerdi.

FRANSA

Kan kurumunun depolama tesislerinde kullanılan soğutma sistemine siber saldırı düzenlendi.

Bilgisayar korsanları, kan numunelerinin bulunduğu depolama tesislerindeki sıcaklık ayarlarını eksi 30 santigrat dereceden 110 santigrat dereceye çıkardı.

İSPANYA

Başbakan Sanchez, ABD ara seçimlerinin ilk sonuçlarını, ABD halkının toplumu yoksullaştıran politikalara ve nefrete karşı oy verdiği şeklinde yorumladı. Ay sonu İspanya'daki genel seçimler öncesinde muhalefete seslenen Sanchez, aşırı sağcı dalganın çöktüğünü belirtti.

İRAN

İran Meclis Başkanı ve başmüzakerecisi Muhammed Bakır Kalibaf, ABD ara seçimi sonuçlarını “Amerikalılar ‘Savaşa hayır’ dedi ve biz de bu mesajı destekliyoruz” diye değerlendirdi, (ABD Başkanı) Donald Trump yönetimini uyardı.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkan Yardımcısı Emir Hayat Mukaddem, stratejik deniz koridorundaki kısıtlamalardan Hindistan, Çin, Irak ve Katar olmak üzere 4 ülkeye ait gemilerin muaf tutulduğunu açıkladı.

İran, gece yarısı "56'ncısını düşürdük" iddiasında bulundu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı üzerinde uçan ABD yapımı MQ-9 tipi insansız hava aracının (İHA) hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü öne sürdü.

ABD'de Kongre ara seçimleri için sandık başına gidildiği gün, İran'ın başkenti Tahran'daki İnkılap Meydanı'na ABD Başkanı Donald Trump'ı parmaklıklar ardında gösteren dev bir afiş asıldı. İngilizce ve Farsça "Trump'ı öldüreceğiz" mesajının yer aldığı afişin yanı sıra İran devlet medyasında yayımlandığı belirtilen başka bir görselde de aynı ölüm tehdidi tekrarlandı.

SURİYE

Devlet Başkanı Ahmed Şara, üst düzey bir heyetle Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitti.

Ziyarette Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile ikili ilişkilerin yanı sıra çeşitli alanlarda iş birliği ve bölgesel gelişmelerin ele alınması, ayrıca farklı sektörlerde bir dizi anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

İSRAİL

Merkez Seçim Komitesi, geçen hafta yapılan genel seçimlerin resmî sonuçlarını açıklayarak Binyamin Netanyahu’nun iktidar blokunun 53 sandalyede kaldığını, muhalefetin ise 67 sandalye kazandığını ilan etti. Ancak hiçbir lider tek başına hükümet kurma çoğunluğuna ulaşamadı.

RUSYA

Kremlin, ABD'deki seçimlerin ardından duyurduğu mesajda "ABD ara seçim sonuçlarının Trump'ın Ukrayna barışı çabalarını etkilememesini umuyoruz" dedi.

Peskov, ara seçim sonuçlarının Rusya ve ABD arasındaki diyaloğu zorlaştırıp zorlaştırmayacağı sorusuna şöyle yanıt verdi: "ABD Başkanı Donald Trump görevde kalmaya devam ediyor ve barış koruma çabalarına devam etmesini içtenlikle umuyoruz. Gelişmeler var ve üçlü görüşmelerin bir sonraki turu yakında yapılacak. Melania Trump'ın başarılı barış koruma ve insani yardım çabaları. Tüm bunların devam etmesini umuyoruz."

ÖZBEKİSTAN

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türk dünyasında dil ve kültür bağlarını güçlendirmek amacıyla “Ortak Türkçe Kelimeler Sözlüğü” hazırlanmasını önerdi.

Mirziyoyev’in önerisi, ortak dil mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasını hedefliyor.

SİYASİ PARTİLER

Muğla’da CHP’li Milas Belediyesi’ne yönelik soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılan belediye başkanı yerine başkanvekili seçimi yapıldı. YENİ Parti’nin adayı Barbaros Gezgin, 18 oyla Milas Belediye Başkanvekili seçildi.

ADLİ GELİŞMELER

21 ilde düzenlenen operasyonlarda vatandaşları 464 milyon TL dolandırdığı tespit edilen 327 şüpheli yakalandı, 198’i tutuklandı.

PETROL

ABD seçim sonuçları, piyasayı hareketlendirdi. Özellikle Brent petrolün ocak vadeli varil fiyatı, seçimlerin ardından yaşanan gelişmelerin etkisiyle yaklaşık yüzde 7 değer kaybederek 96 dolar seviyesinin altına geriledi.

BORSA

Sermaye piyasasında fonların tasfiye sürecine ilişkin ödeme rakamları belli oldu. Olağanüstü ve olağan tasfiye kapsamında yatırımcılara toplam 117,6 milyar lira ödeme yapıldı. Olağanüstü tasfiye sürecinde 133 bin 839 yatırımcının ana parasının tamamının karşılandığı açıklandı.

SPOR

Fenerbahçe, Liverpool'la mücadelesini 3-2 kazandı.

UEFA Konferans Ligi'nde Trabzonspor, bu akşam sahasında Alman ekibi Freiburg'u ağırlayacak. Saat 20.45’te başlayacak mücadele, TRT 1 ekranlarından şifresiz olarak canlı yayınlanacak.

UEFA Avrupa Ligi'nde 4. hafta heyecanı İskoçya temsilcisi Celtic ile Beşiktaş arasında oynanacak maçla devam edecek. Glasgow'da yer alan Celtic Park'ta oynanacak mücadele bu akşam saat 23.00'te başlayacak. Karşılaşma TRT 1'den canlı olarak yayınlanacak.

METEOROLOJİ

Şiddetli sağanak nedeniyle İstanbul Beşiktaş Nispetiye Caddesi'ndeki alt geçidi su basarken, göle dönen güzergâh polis ve belediye ekiplerince trafiğe kapatıldı. İş çıkış saati ile birlikte ise kent genelinde trafik felç oldu.