Geçen gün çok sevdiğim bir arkadaşım telefonla aradı; “Özgecim, bir arkadaşımın köpeği var ve apartman yönetimi köpeğini evden attırmak için imza topluyormuş. Hatta arkadaşımın eğitimli köpeğine, kesinlikle böyle bir şey yaşanmamasına rağmen 'apartmana pisliyor' diye iftira bile atmışlar. İmza toplanıp da köpek attırılabilir mi? Arkadaşım perişan” dedi.
Ona sakin olmasını, hayvanları ve hayvan sahiplerini koruyan yasaların olduğunu ve öyle her kafasına esenin, kanıtı olmadan iftira atıp, imza toplayıp apartmandan köpek attırmasının mümkün olmadığını söyledim.
Ancak benim de kafamda soru işaretleri belirmedi değil. Önce HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder'i aradım, biraz ondan bilgi aldım. Sonra HAYTAP'ın internet sitesinde yayınlanmış, konuyla ilgili bilgilendirme yazılarını okudum.
* * *
Hayvan besleyenlere öğrendiklerimi kısaca özetleyeyim, herkese bir faydam dokunsun dedim.
-Öncelikle şunu bir bilelim: Kimsenin sahipli hayvanı, öyle ihtarname ya da site/apartman toplantısında alınan bir karar ile attırılamaz. Belediye zabıtasının kararı ile ya da imza toplanarak da hayvanların tahliye edilmesi diye bir şey söz konusu değil. Tahliye edilecek hayvan için mutlaka mahkeme kararı gerekiyor.
-Diyelim ki kapınıza zabıta geldi. Zabıta sadece hijyen koşullarına uygunluğu denetleme yetkisine sahip, yani kedinizi, köpeğinizi alıp gitmesi mümkün değil. Hatta mahkeme kararı olmadan evinize girerlerse, konut dokunulmazlığı suçunu bile işlemiş kabul edilebilir.
-Yasalar komşular arasında dengeyi sağlayacak sorumlulukları sıralamış. Ancak hoşgörü sınırlarını aşacak yükseklikte gürültü gibi durumlarda veya evde 10'un üzerinde hayvan beslenmesi halinde ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar için yaptırımlar söz konusu olabiliyor.
-Bazı apartman ya da site yönetim planında kimi durumlarda “hayvan beslenemez” gibi ibareler bulunmakta. Mahkemeler doğrudan bu maddeye bakarak da karar verebiliyor. Ancak belirtilen yasak maddesi ev ve süs hayvanı olmayan “yabani ya da çiftlik hayvanları” içindir; bunu bilmekte fayda var. Yarın öbür gün yıllardır oturduğunuz evinizin tapusunda bulunan yönetim planında “hayvan beslenemez” ibaresi yer aldığı ortaya çıkar, birkaç komşunuz da hayvanlarınızı göndermeniz gerektiğini iddia ederse, karşılığını hemen verebilir, konu mahkemeye giderse de kendinizi rahatlıkla savunabilirsiniz. Bu arada; apartman yönetim planı bağlı olduğunuz tapu sicil müdürlüğünde bulunuyor. Merak ederseniz, sorgulayıp öğrenebilirsiniz.
-Diyelim ki apartman yönetim planında böyle bir şerh var; bu da sizin canınızı sıkıyor. Apartman
genel kurul toplantısında gündeme alıp, kat maliklerinin 5'te 4 çoğunluğu ile bu maddeyi ilerde kimseye problem olmaması için kaldırabilirsiniz.
* * *
Yukarıda sıraladıklarım; bir problemle karşılaştığınız takdirde, bilmeniz ve yapmanız gerekenler. Tabii sorun yaşanmaması için hayvan sahiplerine de sorumluluklar düşüyor. Mesela apartmanda köpek besleyenler, can dostuna iyi bir eğitim vermeli. Çok sık ve gürültülü havlamalarla komşular rahatsız edilmemeli. Ya da ortak kullanım alanlarında hijyene çok ama çok dikkat edilmeli.
Bu söylediklerim insanlar için de geçerli elbette.
Mesela sürekli yüksek sesle tartışan çiftler; günün her saati ağlayıp çığlık atan çocuklar, kapının önüne geceden çöpünü çıkarıp tüm apartmanı kokutanlar, matkap veya çekiç kullanmak için en ideal saatin akşam olduğuna inananlar, her allahın gecesi “hele şöyle bir sucuk pişireyim de tüm komşularıma mis gibi koksun” diyenler (evet kabul ediyorum, bu kesinlikle bizim apartmana özel bir şikayet)... Hayvanlara kızana kadar önce kendimize dönüp bakmalıyız!