İzmir, depremin yaralarını el ele, dayanışma içinde sarmaya devam ediyor. Aslında sadece İzmir değil, İzmir’in yaralarını tüm Türkiye el birliğiyle sarıyor demek daha doğru.
Depremin ilk saatlerinden itibaren seferber olan tüm kurumlara, kurtarma çalışmalarında çalışan gönüllülerden STK’lara herkese bir kez daha sonsuz teşekkürler.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni de ayrıca tebrik etmek lazım çünkü deprem sonrası çok hızlı bir şekilde organize olarak, mağdur vatandaşın daha da mağdur olması engellenebildi.
Bağış kampanyalarına ise destek yağıyor. Memleketin dört bir yanından herkes elinden geldiğince, depremde mağduriyet yaşamış vatandaşlara yardım etmeye çalışıyor.
Kimisi kira yardımı kampanyasına katılıyor, kimisi gıda paketleri gönderiyor. Kimisi ülkenin kilometrelerce ötesinden kendi elleriyle ördüğü atkıyı, bereyi yolluyor.
Çadır bölgelerine yakın apartmanlarda oturanlar elektrik prizlerini balkonlarından sarkıtıyor ki depremzede vatandaşlar kullanabilsin…
Elbette kaybettiğimiz canları geri getirmeye gücümüz yok. Ama depremde maddi zarar gören tüm İzmirlilerin eksiklerini hep birlikte tamamlayabiliriz. Onlara yalnız olmadıklarını hissettirebiliriz.
***
Farklı kentlerden yollanan yardım kolilerinden çıkan notları okurken duygulanmamak elde değil.
Bir tanesi şöyle diyor:
“İzmirimiz, biz hep buradayız. Yanınızdayız. Yine görüşeceğiz. Sevgiyle, sağlıkla kalın. Kalbimiz, aklımız, ruhumuz, dualarımız SİZİNLE.”
Bir başkası şu notu iliştirmiş pakete:
“Bursalı Ayda’dan İzmirli kardeşi Ayda’ya…”
Bir vatandaşımız da şöyle ifade etmiş duygularını:
“Bu notu alan kardeşim;
Acınıza, korkunuza, yıkılan hayallerinize ortak olduk. Umarım birazcık da olsa sizlere desteğimizi hissettirmişizdir. Her şeyin en kısa zamanda yoluna girmesi ümidiyle… Allah’a emanet olun. Dualarımızdasınız.”
Depremzedeler için giyecek yollayan ve pandemiyi de hesaba katan yardımseverin mesajı ise şöyle:
“Hepsi yıkandı, siz orada uğraşmayın diye…”
Kolilerle birlikte şöyle bir not ulaşmış İzmir’deki çadır bölgesine:
“Sevgili kardeşim;
Öncelikle çok büyük geçmiş olsun diyorum ve kurtulduğunuz için şükür ediyorum. Size elimden geldiğince ördüğüm ve satarak harçlığımı çıkarttığım battaniyeleri gönderiyorum. Hepsi temizdir. Biliyorum ki bunların parası bu sefer beni ısıtmaz ama sizi çok güzel ısıtır. Keşke elimden daha fazlası gelebilseydi. Kalbimiz ve dualarımız sizinle. Allah yar ve yardımcınız olsun.”
***
Son yıllarda giderek yitirdiğimizi düşündüğümüz değerlerimiz aslında hala bizimle. Dayanışma duygusu, birlik olma, başkasının acısını kendi acısı gibi hissedebilme…
İşte böyle zamanlarda karanlığın ardındaki aydınlığa olan inancımız da yenileniyor:
Bu topraklarda vicdanlı, yüreğinde sevgi barındıran insanlar nefes aldıkça, güzel günler için de umut var.
***
Depremzede can dostlara mama dağıtımı
İzmir’de depremzedelerin bir kısmı şimdilik çadırlarda kalıyor. Ama sanmayın ki çadırda kalanlar sadece insanlar… Birçok depremzedenin evcil hayvanları da 30 Ekim’den bu yana sahipleri ile birlikte çadırları paylaşıyor. Tabii sadece insanların değil, hayvanların da belli başlı ihtiyaçları var. Bunların başında da beslenme ihtiyacı geliyor. Belediyeler, depremde evlerini kaybeden, maddi ve manevi zarar gören insanlara yetmeye çalışırken bu zorlu günlerde, can dostların mağduriyet yaşamaması için Hayvan Hakları Federasyonu-HAYTAP da sahadaki çalışmalarını sürdürüyor. HAYTAP aracılığıyla Lider Pet Food, deprem sonrası ilk günlerden başlayarak düzenli olarak bölgeye mama yardımında bulunuyor. Bu yardımlar her gün HAYTAP gönüllülerince deprem bölgesinde hem çadırlarda kalan hayvansever vatandaşlara veriliyor hem de sokak hayvanlarıyla paylaşılıyor. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder’in deprem bölgesinden son paylaşımı şöyle: “Lider Pet Food -HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) işbirliği ile beslemeye devam ediyoruz. Bugün çadırlardaki canlar için gelen birer kiloluk kedi kuru mama ve konserveleri, köpekler için üçer kiloluk kuru mamaları Gülgün Hamamcıoğlu ve Erkan Kitapçıoğlu ile dağıtmaya başladık. Erkan Kitapçıoğlu'nun bağış aldığı kedi boxları da içine konuldu. İsteyenlere mama kabı ve box ile birlikte verildi. Teşekkürler Lider Pet Food canlar size minnettar.” Önder’in paylaşımına göre çadırlardaki deprem mağdurları kesinlikle patili dostlarından ayrılmak istemiyor. Hatta evcil hayvanları olan bazı vatandaşlar lojmanlarda kedi-köpek kabul edilmediği için çadırda kalmayı da sürdürüyor. Buradan yetkililere de çağrımız olsun; evcil hayvan beslemek yasal bir haktır, lojmanlarda depremzede vatandaşlarımızın can dostlarıyla kalması sağlanmalı.
Fazlası bakımevlerine gidiyor
Deprem mağdurları daha fazla mağdur olmasın diye herkes seferber olmuş durumda. Hatta bölgeye o kadar çok yemek ve ekmek geliyor ki, fazlası kalabiliyor. Ama fazla yemekler kesinlikle çöpe gitmiyor. İlçe belediyeleri aracılığıyla yenilmeyen ekmekler ve artık yemekler güzelce toplanarak bakımevlerine gönderiliyor. Böylece barınaklardaki canların da karınları doyuyor.
***
Sen de imza ver ağacını ve yeşili koru
Change.org üzerinden TBMM’de gündeme gelen “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili bir süre önce başlatılan imza kampanyası devam ediyor.
Kampanya doğaya duyarlı 107 kurum ve topluluk tarafından 7 siyasi partinin de imzasıyla başlatıldı.
Kampanya sayfasında “5 Ekim’de Meclise getirilen Torba Kanun teklifi geçerse, maden ve enerji şirketlerine yeni imtiyazlar tanınacak, doğayı tahrip etme pahasına faaliyetlerine devam edebilmeleri sağlanacak. Bu nedenle #TorbaYasayıGeriÇek demek için bu kampanyayı başlattık. Sen de, maden ve enerji şirketlerini değil, doğayı savunmak için kampanyayı imzala, paylaş” sözleriyle duyarlı vatandaşlara çağrı yapılıyor.
Kampanyanın içeriği ile ilgili Buğday Derneği de sosyal medya hesabından şu anlamlı paylaşımı yaptı:
“Yine bir kanun teklifi, yine bir tehlike!
TBMM gündemine gelen torba yasa kabul edilirse maden ve enerji şirketlerine pek çok imtiyaz tanınmış olacak, doğa tahribatının önü açılacak. Mesela, ağaç kesen şirketlere ceza verilmeyecek, sadece uyarılacak. Önümüzdeki günlerde TBMM’de oylanması bekleniyor.
Şimdi dayanışma zamanı. Gıdayla ilgili yayınlara sansür getiren kanun teklifinde başardık; birlikte yine başarabiliriz!”
***
Patili dostlar yararına yapılan 2021 takvimleri satışa çıktı
2020’nin sonuna yaklaşıyoruz. Bir yandan seviniyorum, çünkü sadece ülkemiz için değil tüm dünya için karanlık ve tuhaf bir yılı geride bırakıyoruz. Diğer yandan da azıcık korkmuyor değilim; “Gelen gideni aratmaz inşallah” diyorum kendi kendime…
Ama yine de, yeni bir yıl bana güzel şeyler çağrıştırıyor. Bence “yeni” kelimesinde bile insanın içini ısıtan, heyecanlandıran bir his var.
Sizi bilmem ama ben; salgınlarla, depremlerle, ekonomik krizlerle, kayıplarla, hastalıklarla geçen 2020’yi “Dersimi aldım, neyin değerli neyin değersiz olduğunu anladım” diyerek uğurlamaya hazırım.
Yeni yıl deyince benim aklıma ilk gelen şeylerden biri takvim olur.
Her şey dijitalleşse de bazı alışkanlıklarımızı bırakmıyoruz. Çoğumuz her yeni yıl, takvimini alıp duvarına asmayı ya da masasına koymayı ihmal etmiyor.
Ben yıllardır HAYTAP’ın çıkarttığı sokak hayvanları takvimlerini evimden eksik etmiyorum. Bir kere takvimde harika fotoğraflar yer alıyor; ayrıca satın aldığım takvimden elde edilen gelir sahipsiz hayvanlar için kullanılıyor.
HAYTAP’ın 2021 Takvimleri Kasım itibarıyla satışa sunuldu. Haytapshop.com, hepsiburada.com, D&R, Nezih, Remzi Dost kitapevlerinden ve Arkadaş mağazalarından temin edilebiliyor.
Projeler için kaynak
HAYTAP Takvimleri aslında Fotoğraf Yarışması ile entegre bir şekilde 2011 yılından bu yana sürdürülen özel bir projenin ürünü.
Bu sene de amatör ve profesyonel fotoğrafçıların katılımına açık olmak üzere Sokak Hayvanları Fotoğraf Yarışması düzenlendi. Birbirinden güzel fotoğraflar yarıştı ve kazananlar belirlendi.
Derece alan fotoğraflar ise takvimleri süsledi.
Sahipsiz hayvanlar için yapılacak projelere gelir yaratmak için tasarlanan bu özel takvim projesi kesintisiz olarak 10 yıldır devam ediyor. Takvimin tirajı hayvanseverlerin de desteği ile her yıl artıyor. Bu sayede de sahipsiz hayvanlar için daha fazla gelir elde ediliyor.
HAYTAP’tan yapılan açıklamaya göre; geçmiş yıllardaki takvimlerden elde edilen 618 bin 604 TL gelirim tamamı sahipsiz hayvanlar yararına kullanılmış. Eğer merak edenleriniz varsa, takvim gelirleriyle yapılan tüm projeleri www.haytap.org sitesinden kontrol edebilir.