İzmirlilerin sanat etkinliklerine ilgisinin İstanbul’la kıyaslandığında az olduğundan şikayet eder İzmir’e turneye gelen tiyatrolar. Eski yıllarda öyle değildi derler, bir tiyatro Fuara geldiğinde en az on gün perde açardı diye şikayet ederlerdi. Oysa son yıllarda gözle görülür bir artış görülüyor seyirci ilgisinde. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları’nın, Devlet Opera Ve Balesi’nin, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın, Olten Filarmoni Orkestrası ve Karşıyaka Oda Orkestrası konserlerinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerin de bunda büyük payı var. Bu yıl Fuar’da düzenlenen Kitap Fuarı ve eş zamanlı düzenlenen “İzmir Uluslararası Edebiyat-Sinema Buluşması”nın gördüğü ilgi sanat kültürünün yaygınlaştırılmasının yerel yönetimin asal görevleri arasında yer alması gerektiğini vurguluyor.
***
İzmir Şehir Tiyatroları hemen her akşam dolu salona oynuyor oyunlarını. 1 Mayıs’ta prömiyerini yapan “Yolcu” oyunu şimdiden kapalı gişe. Orhan Alkaya’nın yönettiği oyunda Nazım Hikmet’in iki yapıtını iç içe izliyoruz: “Yolcu” ve “Kuvayi Milliye Destanı”. Alkaya, Kurtuluş Savaşı günlerinde ıssız bir istasyonda geçen ‘Yolcu’nun ülkede olup bitenlerden habersiz, bireysel çelişkilere saplanıp kalmış üç kahramanının aymazlığını vurgulamak için Kuvayi Milliye Destanı’ndan bölümler eklemiş oyuna. Tüm yaratıcı kadroyu ve mükemmel bir takım oyunu çıkaran Şehir Tiyatrosu oyuncularını ne kadar kutlasak az.
Baharın gelişi ile, İzmir’e gelen turne tiyatrolarının sayısı artar. Bu hafta (yarın) İzmir Açıkhava Tiyatrosu’nda konuk edeceğimiz Okan Bayülgen, Shakespeare’in “III. Richard” oyununu özgün bir yorumla sunuyor.
“Richard” adlı oyunu geçen yıl İstanbul Tiyatro Festivali’nde oynandığında kadroda Bayülgen’in yanında Şenay Gürler, Ebru Unartan, Nihal Usanmaz gibi isimlerin de aralarında olduğu kalabalık bir kadro vardı. Umarım, İzmir’de aynı kadrodan izleriz “Richard”ı…
Ayın 10’u ve 11’inde aynı mekanda Vasıf Öngören’in “Zengin Mutfağı” oyunu var. Şener Şen’in başrolü üstlendiği oyunu hala izlemediyseniz kaçırmayın derim. 15 ve 16 Mayıs’ta da Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı “Aydınlıkevler” oyununda Demet Akbağ, Salih Bademci, Burak Dakak, Sinem Ünsal gibi usta oyuncuları içeren bir kadro izleyeceğiz.
***
Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki konserlere yer bulmakta zorlanıyor İzmirliler. Nisan ayında düzenlenen AASSM Barok Müzik Günleri, klasikten moderne uzanan programıyla büyük ilgi gördü. ‘Beethoven like Baroque’, ‘İzmir Barok’, ‘Albaluna’ konserlerini izleyememiş olan sanatseverleri şimdiden uyarayım. 9 Mayıs’ta AASSM’de İzmir Fransız Kültür Merkezi katkılarıyla düzenlenecek ‘Rameau ve Kuşlar’ başlıklı Barok Türküler konserini kaçırmasınlar…Popüler müziği klasik müzikle buluşturan konserler de son zamanlarda çok gözde. Hafta sonunda AASSM’de gerçekleşen Işın Karaca ‘The Best in Symphonic’i bu ay Açıkhava’da izleyeceğimiz ‘Lords of the Sound’ film müzikleri konseri izleyecek. Haziran ayında da Levent Yüksel Senfonik Konseri geliyor.
Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu ve Havagazı’nda neredeyse boş gün yok. Organizasyon firmalarının düzenlediği konserlerde yer alacak sanatçılar arasında Nazan Öncel, Cem Adrian, HaykoCepkin, Sıla, Candan Erçetin, Sertab Erener, Nilüfer, Erol Evgin gibi ünlü isimler yer alıyor. Tabii bir de ‘Mor ve Ötesi’…
Kısa sürede İzmir’in en popüler eğlence mekanı olan İstinyePark Teras (İstinye Art)’da hafta sonu usta oyuncu-yönetmen Tuğrul Tülek’in gösterisini izledim. On parmağında on marifet olan sanatçı ‘Date Night With Tuğrul Tülek’ adlı programda Ajda’dan Sezen’e, Duman’dan George Michael’a, konuk sanatçı Fırat Çelik de Danny Brilliant’dan Barbara Pravi’ye popüler müziğin ünlü parçalarını seslendirdiler, salonu dolduran seyirciyle oyunlar oynadılar. Keyifli bir geceydi.
Yalnızca performans sanatlarına değinebildim, bu kısa yazının sınırları içinde. Yazın ve plastik sanatlar alanlarında da -aynı yoğunlukta olmasa da- güzel işler oluyor. Onları da bir başka yazıda ele alırız… Ateşin üzerinden atlamaktan korkmayan tüm sanatçıların ‘Hıdrellez’ini kutluyorum…