Türkiye genelinde 2021’den bu yana sahipli hayvanlara zorunlu mikroçip uygulaması getirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2021 yılında toplam 78 bin 10 sahipli ev hayvanı mikroçip takılarak Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kaydedildi. 

Uygulamanın ikinci yılında hala daha mikroçip zorunluluğundan haberi olmayan veya aklı bu işe yatmayanlar olduğunu görüyorum.

O yüzden de bu hafta mikroçip konusunu birazcık detaylandıralım istedim.

*

Önce genel hatlarıyla mikroçip yönetmeliği nedir, onu hatırlayalım.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nin (TVHB) 'Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliği' 2021 yılı itibarıyla yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda geçtiğimiz yılın sonuna kadar sahipli köpeklere; bu yılın sonuna kadar da kedi ve gelinciklere mikroçip takılması zorunlu hale getirildi. Yasal süreden sonra doğan hayvanların ise doğdukları tarihten itibaren 3 aylık olana kadar çiplenip kimliklendirilmesi gerekli.

Eğer köpeğinizin hala mikroçipi yoksa bunun cezası 10 bin TL.

2022 sonuna kadar süresi olan kedi sahiplerine ise yarına ertelemeden, bir an önce çip işlemlerini yaptırmalarını öneririm.

*

Hayvanseverlerin mikroçiplerle ilgili kafalarında iki soru var. 

  • Birincisi: Mikroçipler hayvanlara zararlı mı?

Mikroçipler pirinç tanesi büyüklüğünde, biyouyumlu cam kapsüller. Enjeksiyon yoluyla hayvanlara takılıyor. İşlemin hayvanlara herhangi bir zararı yok; toksik veya alerjik değiller.

  • İkinci soru da; çiplerde GPS sistemi olup olmadığı.

Şu anda ülkemizde kullanılan mikroçiplerde GPS özelliği yok. Yani herhangi biri hayvanınızın çipini hackleyip evinizin konumuna ulaşamaz! Mikroçipler ancak kaybolan/çalınan evcil hayvanın bir veterinere götürülmesi halinde kimliğinin tespit edilmesinde kullanılıyor. 

Aslında kimi hayvanseverlere göre mikroçiplerde GPS olmalı ama bu da başka bir yazının konusu olsun.

*

Şimdi gelelim asıl önemli soruya: Mikroçip neden bu kadar önemli?

Ülkemizde sokak hayvanı nüfusunun kontrolsüz bir şekilde arttığı artık herkesin bildiği bir gerçek. 

Popülasyon artışının frenlenememesinin birçok nedeni var. Bu nedenlerden biri de hayvanların mal gibi alınıp, rahatlıkla sokağa atılabilmeleri!

Kısırlaştırılmadan sokağa atılan hayvanların üremedeki etkisi sandığınızdan da büyük.

Bu konuda yazılmış doktora tezlerine göre, teorik olarak bir dişi köpek senede iki defa yavrularsa ve her bir batında ortalama 6-10 adet yavru doğurursa; yavruların da daha sonra üreme çarkına katılmalarıyla birlikte, 6 sene içinde, 67.000 köpek dünyaya gelebilir. 

Aynı şekilde yılda 8 yavru yapan bir kediden, yüzde 50 cinsiyet oranı ve hiç yavru ölümü

olmadan 7 sene içinde 174.760 adet kedi meydana gelebiliyor.

Tabii ki bu tablo üremede ulaşılabilecek maksimum sayıyı bize veriyor. Ama bu rakamların 10’da biri bile gerçekleştiğinde, sokağa atılan, kısırlaştırılmamış bir köpeğin ve bir kedinin popülasyona olan etkisinin ne derece fazla olduğunu anlıyoruz.

Yani mikroçip, en azından sahipli hayvanların kayıt altına alınmalarını ve keyfi şekilde sokağa atılmalarını önleyebilecek bir sistem. 

Çip zorunluluğu ve sokağa terk halinde getirilen para cezaları sayesinde;

Daha bilinçli, sorumluluk almaya hazır insanlar hayvan sahiplenir.

Daha az hayvan terk edilme travmasını yaşar.

Popülasyon artışı yavaşlar.

Kent ormanı canları yaza hazır

Kent Ormanı’nda gönüllülerin beslediği, tüyleri uzun ve yoğun olan üç can önceki gün tıraşlarını oldu, yaza hazırlandı. Tıraş için HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder sponsorlara sosyal medya üzerinden çağrıda bulunmuştu; bu çağrı üzerine iki vatandaşın sponsorluğunda İzmir’de hizmet veren pet kuaförü Petişleri Kent Ormanı’na gelerek 3 canın tıraşını gerçekleştirdi.

Önder, “Kent Orman'daki 3 terier kızımızı tıraş ettirdik. Çağrımız üzerine 2 sponsorumuz çıktı. Nalan Akçe ve Bihter Sözkesen Erkan’a teşekkür ediyoruz. Pet kuaförü Petişleri de Çiğli'den gelerek, severek, acıtmadan, kucaklayarak tıraşları gerçekleştirdi. Canlarımızın üzerlerinden bir yastık kadar post çıktı. Tüm canlarımız yaz öncesi rahatladı” dedi.

Haftanın Karesi

Sizi dünya tatlısı bir ornitorenk yavrusu ile tanıştırayım. Doğu Avustralya ve Tazmanya'ya özgü bir yarı-deniz memelisi olan ornitorenkler bizim coğrafyamıza uzak canlılar. Ornitorenklerin en spesifik özelliklerinden birisi ise memeli olmalarına rağmen yumurtlamalarıdır.

Can Dostlar Duymasın!

Karşıyaka’da balık tutanların yere attığı olta ve misinalar hem hayvanlara zarar veriyor hem de çevre kirliliği yaratıyor. Bu konuyla ilgili farkındalık yaratmak için Karşıyaka Belediyesi’nin desteği ile Melek Hareketi öncülüğünde ve Lider Pet Food’un da katkılarıyla bir etkinlik düzenleniyor.

21 Mayıs Cumartesi günü saat 15.00’te Karşıyaka Tersane ROMA Parkı’nda başlayacak ve Tersane Cafe’de sona erecek olan farkındalık yürüyüşünün yanı sıra, Melek Hareketi kurucusu Çocuklar Duymasın dizisinden tanıdığımız oyuncu Melek Şahin tarafından gün boyunca çocuklar için mama boyama etkinliği Melek Hareketi standında yapılacak. Ayrıca köpek eğitmeni Kutay Özkan ve dostu EGO da keyifli bir gösteri düzenleyecek.

Melek Hareketi tarafından farkındalık yürüyüşü ile ilgili sosyal medyadan yapılan açıklama şöyle:

“Kıyı Balıkçılığı sezonu açıldı. Herkese rastgele diyoruz. Fakat hepimizin dikkat etmesi, hassasiyet göstermesi gereken bir konuya dikkat çekmek istiyoruz. Duyarlı vatandaşlarımızdan balık tuttuktan sonra iğne misina vb. yerlere atmamalarını rica ediyoruz.

Geçen sene sahilde yere atılan bir balık iğnesini yuttuğu için hayatını kaybeden Roma gibi başka can dostlarımız da aramızdan ayrılmasın diye buluşuyoruz. Bu anlamlı farkındalık yürüyüşüne can dostlarınızla birlikte sizleri de bekliyoruz.”

Bu canın öyküsü mutlu sonla bitsin

4 yaşlarındaki bu güzel kız, Seferihisar Bakımevi’nde bir deri bir kemik kalmış, ölümü beklerken bulundu. Kliniğe götürüldüğünde kan değerleri feci haldeydi. 2 ayda sevgiyle, ilgiyle sağlığına kavuştu. Tüm canlılarla arası çok iyi olan, sevgi dolu bu çocuğa ikinci şansını kim verir? Tel: 0537 340 35 10

Bebekler tarlada  ağlarken bulundu

İki dişi, bir erkek köpek yavruları, tarlada bir başlarına ağlarken bulundu. Tahminen 2.5 aylıklar. Hepsi de son derece iyi huylu, sevgiye ve ilgiye aç, bakıma muhtaç canlar. Bahçesinde, evinde bir can dostu olsun diyenler ve köpek bakımından anlayanlar bu sevimli kardeşleri kaçırmasın. Tel: 0532 480 16 70

Avcı kız umutla yeni  sahibini bekliyor

Urla Kuşçular’da bulunan bu güzeller güzeli av köpeği henüz 8 aylık bir dişi. Maalesef sahibi bakamadığı için sahiplendirmek istiyor. Sahiplendirilemezse sonu bakımevi olabilir. Ona ömür boyu bakabilecek ve hiç terk etmeyecek, sorumluluk sahibi bir hayvansever aranıyor. Tel: 0505 776 74 03