Yerel seçimlerde ülkece sandık başına giderek yeni belediye başkanlarını seçtik. Seçimin ardından bayram da geride kaldı. Şimdi vatandaş olarak beklentimiz icraat.
Ama sadece insanlar için değil; hayvanlar ve doğa için de icraat bekliyoruz yeni ve yeniden seçilen eski başkanlardan.
Bir kedi, bir köpek, bir kuş, bir ağaç, bir deniz, bir dağ oy kullanamasa da onlar da yaşadığımız kentlerin önemli bir parçası. Korunmayı, kollanmayı, değer verilmeyi onlar da hak ediyor.
Belediye başkanları umarım bu dönem hem insan için hem de tüm canlılar ve çevre açısından daha yaşanabilir, sürdürülebilir kentler oluşturmak için çaba gösterir.
Binalar, kaldırımlar, tesisler kadar tertemiz bir deniz, oksijen deposu ormanlar, ranta kurban gitmekten kurtarılmış yeşil alanlar, sokakta başını okşadığımız patili dostlarımızın huzuru da önemli.
Grisi az yeşili çok, denizi mavi havası temiz, her canın kendini güvende hissettiği bir kent demek, mutlu bir kent halkı demek değil midir?
Ve bunu sağlamak da zaten belediye başkanlarının temel görevi sayılmaz mı?
*
İzmir için birkaç dileğimi de yazmadan geçmeyeyim.
-Parkların, yeşil alanların, sokakların çöp içinde olmadığı; insanların çevre temizliği konusunda bilinçlendirildiği ve şehrine sahip çıktığı; Mayıs ayından itibaren ta Ekim sonuna kadar böcek ve sinek sorunu yaşanmayan; kedi ve köpeklerin kısırlaştırılıp-aşılandığı bir İzmir istiyorum. Çok mu zor?
-Önümüz yaz diye söylüyorum; mesela her vatandaşın istediği yerden denize girebildiği, her yeri plaj mafyasının kapatmadığı, plajların halka ait olduğu, şemsiye ve şezlonga servet ödenmeyen bir İzmir, hayal mi?
-Şu hayat pahalılığında; kentin çiftçisinin ve iyi tarımın belediyeler tarafından daha da çok desteklendiği; her ilçede direkt olarak üreticiden tüketiciye daha ucuz ve sağlıklı ürünlerin ulaştırılabildiği bir İzmir’de yaşasak, güzel olmaz mı?
-Her belediyede hayvan hakları ve çevre konusunda uzmanlaşmış kişilerden oluşan birimler kurulsa, fena mı olurdu? Hayvan hakları savunucusu ve doğa koruyucusu belediye görevlilerinden oluşan ekipler çok mu ütopik geliyor kulağa?
*
Bence bir belediye başkanı sadece şehrinin menfaatini düşünürse, yapamayacağı hizmet de yoktur.
Son günlerde birçok belediyenin önceki döneme ait milyarlarca liralık borcunun ifşasına şahit oluyoruz. Düşünün, 50 milyon lirayı makam odasına gömmek yerine fark yaratacak ne çok proje yapılırdı?
Dilerim ki seçilen belediye başkanları kendine değil kentine hizmet için çalışır. Her konuda STK’lerle ve topluluklarla birlikte çalışmaktan mutluluk duyar. Umarım hayvan hakları savunucularının ve doğa severlerin sesini duyan başkanlar tarafından yönetilen kentlerde yaşamak nasip olur hepimize.
Hukuk ve Doğa Okulu, 5 Haziran’da başlayacak
Doğa Derneği’nin Hukuk ve Doğa Okulu, 5-7 Haziran tarihleri arasında İzmir’de gerçekleşecek. Seferihisar Doğa Okulu, doğa hakkı, çevre hukuku ve iklim adaleti alanında kendini geliştirmek isteyen avukatları, hukukçu akademisyenleri, stajyer avukatları ve hukuk fakültesi son sınıf öğrencilerini ağırlayacak. Dernekten yapılan açıklamada, “Doğa savunuculuğundaki deneyimlerimizi paylaşmak, doğa savunusunda hukuku etkin olarak kullanmak, doğa ve iklim okur-yazarlığımızı geliştirmek ve saha bilgimizi artırmak için biraraya geliyoruz” ifadesi kullanıldı. Okul için son başvuru tarihi ise 6 Mayıs 2024.
DÜNYADAN BİHABER
Evrimin sırrı: Kopyala-yapıştır hataları
İspanya’nın Barselona kentindeki Genomik Düzenleme Merkezi araştırmacıları, yüz milyonlarca yıl önceki gen kopyalama olaylarından kaynaklanan çok sayıda evrimsel yeniliği araştırdı. Türlerin evrimini doku düzeyinde inceleyen çalışma, vücudun farklı bölgelerindeki genlerin kullanılma şeklindeki değişikliklerin hayvanlarda yeni ve benzersiz özellikler yaratılmasını sağladığını gösterdi.
Nature Ecologyand Evolution dergisinde yayınlanan araştırma, insanlar, köpekbalıkları, mayıs sinekleri de dahil olmak üzere 20 farklı bilateral (çift taraflı) tür üzerinde yapıldı. Bugüne kadar 7.000'den fazla gen grubunun izi, bilateral canlıların son ortak atasına kadar izlendi. Bu ata genlerin yaklaşık yarısının hayvanlar tarafından vücudun belirli kısımlarında, özellikle de beyinde ve üreme dokularında kullanılmak üzere yeniden tasarlandığını ortaya çıkardı.
Araştırmacılar yakından incelediklerinde, çift taraflı evrim sırasında meydana gelen bir dizi rastlantısal 'kopyala-yapıştır' hatasının sorumlu olduğunu buldular. Araştırmacı Federica Mantica şu bilgiyi verdi: "Genlerimiz, doku ve organları oluşturmak veya değiştirmek için farklı şekillerde hazırlanabilen geniş bir tarif kütüphanesi gibidir. Kazara pilav tarifinin iki kopyasına sahip olduğunuzu hayal edin. Evrim ekstra kopyayı değiştirerek onun yerine risotto yaparken orijinal tarifi saklayabilir. Şimdi tarif kitabının tamamının iki kez kopyalandığını ve bunun evrim için açtığı olasılıkları hayal edin. Yüz milyonlarca yıl önceki bu olayların mirası bugün çoğu karmaşık hayvanda yaşıyor."
BİZİM GEZEGEN
Tek Dünya Kentleri Yarışması’nın Türkiye finalistleri belli oldu
Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) düzenlediği Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda Antalya, İstanbul ve Kadıköy belediyeleri Türkiye finalistleri oldu. Finalistlerden biri, kent ve iklim uzmanlarından oluşan uluslararası bir jüri tarafından yılın ulusal kazananı olarak iklim öncüsü seçilecek ve sonrasında küresel kazanan olmak için yarışacak.
WWF Türkiye tarafından yapılan paylaşımda şu bilgiler verildi: “Türkiye’nin ulusal finalistleri Antalya, İstanbul ve Kadıköy’ün 2030 yılına yönelik iddialı emisyon azaltımı hedefleri var. Bu kapsamda; binalarda enerji kullanımının azaltılması, ulaşımın karbonsuzlaştırılması, atık yönetimi ve su yönetimi gibi bir dizi unsuru içeren eylem planları bulunuyor. 2053 yılında net-sıfır emisyonlu ülke olmayı hedefleyen Türkiye’nin, sera gazı emisyonlarını azaltmaya başlaması gerekiyor. Bu hedefe giden yolda şehirlerin rolü büyük.”
WWF'nin Tek Dünya Kentleri Yarışması, yerel yönetimleri iklim açısından güvenli bir geleceğe giden yola davet eden küresel bir girişim. İki yılda bir düzenlenen yarışmanın 2023-2024 döneminde 13’ü Türkiye’den olmak üzere 50 ülkeden 350'yiaşkın yerel yönetim, küresel iklim öncüsü olmak için yarışıyor.
KULAĞIMIZA KÜPE OLSUN
“Hayvanlar yalan söylemez. Hayvanlar eleştirmez. Hayvanların karamsar günleri varsa da, onlarla insanlardan daha iyi başa çıkarlar."
—Betty White / Amerikalı oyuncu, şarkıcı ve yazar