Olten Filarmoni Orkestrası Kemal ile Latife Danslı Anlatım 2. Gösterim
Olten Filarmoni Orkestrası'nın 24 Şubat Pazartesi günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştireceği Kemal ile Latife Danslı Anlatımı saat 20.30'da başlayacak.
Tolga Taviş yönetimindeki Olten Filarmoni Orkestrası’na, Burcu Sürmeli Borovalı’nın koreografisiyle İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçıları eşlik ediyor. Gösteride, Cemal Necip Gürel’in yazdığı metni Hakan Gerçek seslendirken; Zübeyde Hanım, Salih Bozok, Fevzi Çakmak, İsmet İnönü ve Fahrettin Altay gibi önemli karakterler orijinaline uygun bir şekilde canlandırılarak, dönemin tarihi zenginliği de vurgulanıyor. Müziğin ve dansın mükemmel uyumuyla yaratılan büyüleyici atmosfer, izleyicilerde unutulmaz bir etki bırakıyor.
İlk gösterimin ardından gelen yoğun talep üzerine, Olten Filarmoni Orkestrası "Kemal ile Latife" performansını bir kez daha sahneye taşıyor. 24 Şubat 2025 Pazartesi günü saat 20:30’da İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek bu özel gecede, izleyicileri yine müthiş bir gece bekliyor.
Rüya Taner Piyano Resitali `Asya`nın Tatlı Suları`
`Asya`nın Tatlı Suları` adını taşıyan Rüya Taner Piyano Resitali 24 Şubat Pazartesi günü saat 20.00`de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi`nde gerçekleştirilecek.
Ülkemizin klasik müzik alanında çok değerli sanatçılarından biri olan Piyanist Rüya Taner'in projesi, 12 Ocak'ta başlayarak Lefkoşa (Kuzey Kıbrıs), Eskişehir (Türkiye), İzmir (Türkiye), Bakü (Azerbaycan), Granada (İspanya), Lizbon (Portekiz), Paris (Fransa), Edinburgh (Birleşik Krallık - İskoçya), Capri (İtalya), Güney Afrika (Güney Afrika Cumhuriyeti) ve Taşkent (Özbekistan) konserlerini kapsıyor.
“Avrupa'nın tatlı suları projemde, Halic'den başlayarak Osmanlı'nın izlerini taşıyan ülkelerdeki eserleri keşfetmiş ve bu kültürel zenginlikleri dinleyiciyle buluşturmuştum. Şimdi ise Türkiye'den başlayıp İpek Yolu'nu takip ederek Asya'nın derinliklerine yöneliyorum. Bu yeni yolculukta, dinleyiciyle yeniden buluşmayı büyük bir heyecanla arzu ediyorum."
Rüya Taner Sweet Waters of Asia (Asya'nın Tatlı Suları)
Program:
Novelette for Piano in C Major and E Minor / Francis POULENC
The Lark / Mikhail GLINKA-Mily BALAKIREV
Scherzo / Alexander BORODIN
Ballade No. 2 “Kumru” / Fazıl SAY
Lezghinka / Sergei LYAPUNOV
Sorma / Sezen AKSU (Piano Arr. R. TANER)
Deniz Üstü Köpürür / Anonim (Piano Arr. R. TANER)
Dances of Marosszék / Zoltán KODÁLY
Çalıkuşu / Esin ENGİN (Piano Arr. R. TANER)
Always / Aziza MUSTAFAZADEH
20. Yıla Özel Geçmişten Bugüne Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri Sergisi
20. Yıla Özel Geçmişten Bugüne Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri Sergisi 11 Şubat 16 Mart 2025 tarihleri arasında Hafta içi 10.00-17.00, Hafta sonu 11.00-18.00'de Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde...
Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2003’ten 2024’e dek sürdürdüğü, İzmir’in tarihi mirasına adanmış çalışmaları ödüllendirerek koruma bilincini yaymayı amaçlayan bir programdır. Yerel ölçekte benzersiz olan bu ödül programı, tarihi mirası koruyan iyi örneklerden oluşan bir envanter sunmaktadır. EuropaNostra Ödülleri kapsamında 2021’de Jüri Özel Mansiyonu ile onurlandırılmış ve kültürel miras alanında topluluk oluşturma, çok kültürlü mirasın tanıtımı ve gençlerin katılımını sağlama çabaları övgü almıştır. Ödül kazananlara maddi bir karşılık sunulmamakta, manevi bir takdirle saygınlık kazandırılmaktadır. Bu yönüyle, koruma çabalarına verilen ödül, maddi değerlerin ötesinde bir başarı simgesi olarak görülmektedir. Program, yapıların tarihi ve kültürel kimliklerini koruyarak geleceğe aktarmayı, kültürel mirasın belgelenmesini ve onarımı gibi faaliyetlerle koruma bilincini yaymayı hedeflemektedir
Sergi Tarihi: 11 Şubat – 16 Mart 2025
Yer: AASSM Üst Kat Doğu Galeri
Açılış: 11 Şubat, Salı Saat: 15.30
Kürk Mantolu Madonna Tiyatro Oyunu
21 Şubat Cuma, 20:00
Ege Üniversitesi AKM Yunus Emre Salonu
25 Şubat Salı, 20:00
Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Konferans Salonu
“Dünyanın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha sahiptir!.. Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan denilen canlıyı, anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz?”
Bir insan, bir hayat… Çekmeceye sığabilir mi? Gün gelir avaz avaz ben buradayım diye bağırmaz mı?
Sabahattin Ali’nin kendi hayatından yola çıkarak yazdığı “Kürk Mantolu Madonna” etkileyici atmosferiyle tiyatro sahnesine taşınıyor.
Raif Efendi ve Maria Puder’in birbirlerini tanıma ve anlama süreçleri, önyargıları, belki de ölümsüz olabilecek bir aşk hikayesi, nasıl bir çekmeceye hapsedilir şiirsi bir dille seyircinin önüne sermek için hazır.
Bir “Büyük Hikaye”, bir küçük defterde…
Usta sanatçı Edip Akbayram’ın müzik danışmanlığını yaptığı, izleyenlerin büyük beğenesini kazanan “Kürk Mantolu Madonna” Büyük Türkiye Turnesi kapsamında şehrine geliyor!
Misery
21 Şubat Cuma, 20:00 - İstinyeArt %100 Performans Arena
Çok satan yazar Paul Sheldon, yarattığı popüler karakter Misery Chastain’in maceraları sayesinde büyük bir üne kavuşmuştur. Ancak yazar, bu karakterden sıkılarak onu öldürmeye ve daha ciddi olduğunu düşündüğü bir roman yazmaya karar verir. Colorado’daki bir otelde yeni romanını bitirdikten sonra, kar fırtınasında yolda kalan Paul ciddi bir araba kazası geçirir ve her iki bacağı da kırılır. Onu kurtaran eski hemşire Annie Wilkes, Paul’ü evine götürür ve bakımını üstlenir. Fakat Paul, Annie'nin tuhaf davranışlarını fark eder ve onun akıl sağlığı konusunda ciddi endişeler duymaya başlar. Annie, Paul'ün yeni romanını okuduğunda ise işler iyice kontrolden çıkar; Paul artık Annie’nin insafına kalmıştır.
Martı Mıyım?
27 Şubat Perşembe, 20:30 - İstinyeArt %100 Performans
Ey yedek kulübesinde hayata dahil olmayı, gerçek kazanan olmayı bekleyen bizler/sizler/onlar: Bugünün Çehov karakterleri miyiz? Pek birbirimizi dinlemiyor, hep anlatmak mı istiyoruz? Çok konuşup hiç eylemiyor muyuz? Sürekli eyliyor ama zaman mı öldürüyoruz? Başarı, şöhret, para, gitmek, kalmak, sevmek, mevki? Her şey bu kadar siyah beyaz mı peki? Hem bizim hem Çehov için cevaplar bir hayli bulanık…
Anton Çehov’un, “Martı” oyununu günümüze uyarlayarak, havada asılı kalan sorularımıza bir cevap aramaya çalışıyoruz. Aslında cevap vermiyor Çehov, sadece hınzırca gülümsüyor. ‘Al bak şu haline!’ diyor. Böylece içerik biçimi doğuruyor:
Sahnede beş oyuncu hem geçmişi, hem şimdiyi, hem geleceği taşıyor bünyesinde. Zamansız beş anlatıcı oyuncu… Zamanı, mekanı eğip bükebilen, karakterden karaktere süzülen oyunbazlar… Yıllardır Türkiye’nin içinden geçtiği birçok zorlu süreçle baş etmeye çalışan, deneyimli beş tiyatrocu… Ve şu an varlıklarını sorguluyorlar: Nasıl devam etmeli?
Kadınlık Bizde Kalsın - Sevme Beni
11 Mart Salı, 21:00- Bostanlı Suat Taşer Salonu
12 Mart Çarşamba, 21:00 - İzmir Konak Ege Üniversitesi AKM Yunus Emre Salonu
İlk kez 1993 yılında Yılmaz Erdoğan tarafından yazılan ve rekor düzeyde seyirci sayısına ulaşan “Kadınlık Bizde Kalsın”, uzun yıllar kadınların sesi olmaya devam etti. 31 yıl sonra Yılmaz Erdoğan tarafından yeniden yazılan oyun “Kadınlık Bizde Kalsın/Sevme Beni” adıyla tekrar sahnelere dönüyor.
Geçen yıllar kadın cinayetlerinin, kadına karşı şiddettin, tacizin, istismarın önüne geçemedi. Daha özgür, daha eşit yarınlar ümidiyle Yasemin Yalçın tekrar seyirciyle buluşuyor.
“Yani sen iyi bir çocuğa benziyorsun… Ama hepiniz bir ara iyi bir çocuktunuz, en azından iyi bir çocuğa benziyordunuz. Biz kadınlar… Artık hiçbirinizin bizi sevmesini istemiyoruz… Siz insan gibi sevmeyi öğreninceye kadar…”