Yıllardır yeni bir Hayvan Hakları Yasası yapılsın diye bekleyen, bunun için mücadele eden hayvanseverler artık 2016'nın o yıl olmasını istiyor.

Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı daha önce TBMM Çevre Komisyonu bünyesinde görüşüldü, tartışıldı. Her ne kadar tasarı hayvan hakları savunucularını tatmin etmese de bazı önemli maddelerin tasarıya eklenmesi sağlanmıştı.

Bunların başında elbette sahipli sahipsiz tüm hayvanlara işkence, tecavüz ve hayvanları öldürmenin artık para cezası ile değil hapis cezası ile cezalandırılması vardı.

Bundan böyle Yunus Parkları'na ruhsat verilmemesi de yine önemli bir adımdı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, geçen hafta Anadolu Ajansı'na verdiği demeçte yeniden bir alt komisyon çalışması yapılmadan tasarının kısa sürede yasalaşabileceğini söylemiş. Bu güzel haber.

Ancak mevcut Yunus Parkları'nın 4 yıl daha açık tutulması söz konusu. Hayvanlar üzerinde deneyler de maalesef devam edeceğe benziyor.

Özdağ, "Tabii ki düzenlemeye itiraz olabilir. En mükemmeli de yapsak birileri itiraz edecek” demiş.

Keşke en mükemmeli yapılsa da, birilerinin itirazı saçma kaçsa.

Mesela Özdağ, röportajında “Zaman içinde de büyük bakım merkezleri oluşturacağız" demiş. Umarım bahsettiği, şehirlerdeki tüm sokak hayvanlarının, kentlerin çoook dışında bir alana toplanıp, kafeslere kapatılacağı şu mega-barınaklar değildir.

Sokak köpeklerini ruhsatlayacağız, numaralandıracağız. Sokak sokak bu köpekleri belirleyip bir kısmını kısırlaştıracağız” demiş bir de Özdağ.

Bir kısmını kısırlaştırmakla hayvan nüfusunu kontrol altına alabileceğimiz noktayı, büyük şehirlerde maalesef çoktan geçtik.

Yapılması gereken tüm illerde, ilçelerde, mahallelerde; valiliğinden, kaymakamlığına, belediyesinden veterinerlik odalarına, STK'lardan gönüllülere eş zamanlı, gerekirse aylar sürecek bir kısırlaştırma seferberliğinin başlatılmasıdır.

Bu yapılsa, ne kentlerin dışında devasa barınaklara gerek kalacak; ne de sokaklar bakıma muhtaç, terkedilmiş, yarı aç yarı tok hayvanlarla dolu olacak.

Kontrollü nüfusa hayvanseverlerimiz en iyi şekilde bakacak; belediyeler de daha az hayvana çok daha iyi hizmet verebilecek.

DÜNYANIN ADALETİ YOK

Hafta başında Antalya'dan bir haber; Antalya Konyaaltı Belediyesi Sokak Hayvanları Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezi dondurucu soğuklara karşı kedi ve köpekleri ısıtıcı sobalarla koruyor.

Hemen altında Siverek'ten bir başka haber; Yavru köpek sokak ortasında soğuktan dondu.

Dünyanın adaleti ne insana, ne hayvana bir. Bir ülkenin bir şehrinde sokak hayvanları, bir belediyenin gayreti ile sobalı ortamda soğuktan korunurken, aynı ülkenin bir başka şehrinde altına karton parçası bile koyan olmayınca minicik bir köpek karlar arasında hayata veda ediyor.