Geçtiğimiz hafta Dünya Kediler Günü nedeniyle, basında ve sosyal medyada evcil hayvanlarla ilgili bazı istatistikler paylaşıldı. Birkaç istatistik özellikle dikkatimi çekti.
Avrupa Evcil Hayvan Maması Federasyonu’nun (FEDIAF) 2021 verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 1.2 milyon köpek ve 4.1 milyon kedi bulunuyormuş. Tabii ki bu tahmini veriler tüm sokak hayvanlarını veya karnesiz sahipli hayvanları kapsamıyor.
Yine FEDIAF verilerine göre; Avrupa Birliği ülkelerinde hanelerin yüzde 25’inde en az bir kedi veya köpek bulunurken; bu oran Türkiye’de yüzde 5 seviyesinde. Yani ülkemizde her 100 haneden sadece 5’inde bir kedi veya köpek var.
Bunların kaçını satın alınmış cins hayvanlar oluşturuyordur?
Maalesef bu sorunun kesin bir cevabı yok. Ama benim tahminim; barınak veya sokaktan sahiplenilen hayvanlar yüzde 5’lik küçük dilimin, küçücük bir kısmıdır ancak.
*
Birkaç ilginç istatistik de petlebi.com tarafından açıklanmış. Kedi ve köpek maması satışları ile ilgili raporu değerlendiren petlebi.com E-Ticaret Yöneticisi Sinem Altıok şu bilgileri kamuoyu ile paylaşmış: “10 ilden elde ettiğimiz veriler Türkiye’de sahipli köpeklerin yüzde 78’inin yetişkin, yüzde 19.2’sinin yavru, yüzde 2.8’inin ise yaşlı olduğunu gösteriyor. Diğer yandan 10 il ortalamasına bakıldığında her 100 kediden 38’inin yetişkin, 33’ünün kısırlaştırılmış ve 27’sinin yavru olduğunu görüyoruz. Bu durum kedi ve köpek popülasyonunda artışın süreceğine işaret ediyor.”
Kısırlaştırma oranı, bu istatistiklere göre yüzde 30’larda… Bir diğer deyişle; her 10 hayvandan 7’si kısır değil!
Kısır olmayan hayvanların üretilme ve terk edilme istatistikleri diye bir veri elimizde yok ama Türkiye’de sahipsiz hayvan nüfusunun yıldan yıla yükselmesi, sokak ve barınaklardaki melez hayvan bolluğu bize bir fikir verebilir.
*
Bu istatistikler ışığında şunu söyleyebiliriz ki; Türkiye’de evcil hayvan sahiplenme seviyesi son derece düşük. Ve mevcut hayvan sahiplerinin azımsanmayacak kadarı da kısırlaştırmadan yana değil!
Sahiplenme eğilimi birçok farklı faktöre bağlı. Hayvanlarla ilgili farkındalık, eğitim seviyesi, aileden gelen öğretiler, toplumsal bakış açısı ve tabii ki ekonomik nedenler bu faktörler arasında sayılabilir.
Türkiye’de barınak ve sokaklarda sahipsiz milyonlarca hayvan var… Şöyle bir düşünün; sahiplendirmeyle hane başına evcil hayvan oranını yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarabilsek, ne çok patili dost yuvaya kavuşurdu.
Sokak hayvanlarını barınaklara tıkmak, ormanlara atmak, öldürmek yerine;
-Sahiplendirmeyi teşvik edecek kampanyalar düzenlense, örneğin barınaktan sahiplenenlere ömür boyu ücretsiz aşı hizmeti gibi bazı güzel ayrıcalıklar sunulsa,
-Devlet eliyle ve belediyelerin bünyesinde ucuz, sağlıklı mama üreten fabrikalar kurulsa,
-Patili dostların insan hayatına kattığı olumlu etkileri anlatan kamu spotları hazırlansa fena mı olur?
Bunu bir de Türkiye çapında eşzamanlı kısırlaştırma çalışması ile birleştirsek ve hayvan satışına mola versek; sahipsiz hayvan sayısını azaltmış ve sokak hayvanı nüfusunu kontrol altına almış olmaz mıydık?
Böyle bir projeyi ülke genelinde uygulamaya almak bu kadar mı zor?
Haftanın Karesi
Bu dünya tatlısı corgi cinsi köpeğin adı Donut. Kendisi sahibinin sırtında herkese gülücükler saçarak kent turu yapmaya bayılıyor.
Fotoğraf: @dog_rates/Twitter
Ali dedenin kedi aşkı tam gaz!
Yaklaşık 4 yıl önce Bolu Mudurnu'daki evinde sobayı tutuşturmaya çalıştığı sırada çıkan yangında evi yanan Ali Meşe’nin kedisine sarıldığı fotoğraf sadece Türkiye’de değil tüm dünyada görenleri duygulandırmış; fotoğraf çok sayıda hesaptan paylaşılarak on binlerce beğeni ve yorum almıştı. Ali dedenin ve kedisinin yaşadığı dram o kadar çok kalbe dokundu ki; yerel ve ulusla çapta yardım kampanyaları başlatıldı ve sonunda Meşe, Mudurnu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı öncülüğünde yardımseverlerin katkılarıyla inşa edilen eve taşınmıştı.
Ali dedenin nasıl olduğunu merak edenlerin merakını giderecek haber geçtiğimiz günlerde geldi. AA’nın haberine göre kedisini kucağında taşırken çekilen fotoğrafıyla hafızalara kazınan Ali dede, Bolu kent merkezinde ikamet eden oğlu ile birlikte yaşıyor. Kedileri köyünde kalan Ali dede, şimdilerde kendisini ziyarete gelen komşularının kedilerini ve sokaktaki kedileri severek özlem gideriyor.
Pamuk prens Tofu yeni ailesini arıyor
Bu yakışıklı oğlanın adı Tofu. Tofu uyumlu ve son derece sağlıklı bir terrier. Henüz 1.5 yaşındaki bu güzel can için ona ev içinde bakacak, sorumluluk sahibi bir aile aranıyor. Ömürlük yuvasına kavuşmak için dört gözle bekleyen Tofu’ya kim sahip çıkacak? Tel: 0533 273 31 69 – 0553 764 56 35
Akıllı çocuk Mavi ikinci şansı hak ediyor
Manisa barınağından kurtarılan Mavi, barınakta geçirdiği günlere rağmen son derece sevgi dolu ve sosyal bir çocuk. Bir cocker melezi olan Mavi, aşırı akıllı ve eğitimli bir köpek. Yani bu oğlanı sahiplenecek aile yaşadı. “Mavi’nin koruyucu meleği olurum” diyenler için tel: 0533 273 31 69
İnsanları o kadar çok seviyor ki…
Karşıyaka’nın Nergis bölgesinde yağmurda bir apartmanın girişine sığınmak isterken ve ağlarken bulundu. İnsanları o kadar seviyor ve onlara o kadar alışkın ki, sahipli olduğu düşünülüyor. Eğer sahibi varsa ve kayıpsa sahibi, yoksa acilen geçici/kalıcı bir yuva aranıyor. Tel: 0506 816 35 92
Kimi Takip Etsek?
Bu hafta takip önerim İzmir aşıkları için… Instagram ve Facebook’ta @İzmir yazarak ulaşabileceğiniz bu hesapta kentin güzellikleri ve insanlarını anlatan birbirinden güzel fotoğrafları bulacaksınız.