(Batuhan Kil sahnede piyano çalıyor) Geçtiğimiz hafta Yeni Asır Gazetesi’nde çok güzel bir haber okudum.

Haberden aynen alıntılayarak aktarıyorum: 

“Celal Bayar Üniversitesi müzik bölümünü ikincilikle bitiren görme engelli ve otizmli Batuhan Kil’in hayali Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na girmek. Öğretmenleri ve ailesinin de destekleriyle özel müzik dersleri alan Batuhan, küçük yaşlardan itibaren piyano çalmaya başladı. Eğitimine akademik olarak müzik üzerinden devam eden Batuhan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümünden ikincilikle mezun oldu. Piyano, çello ve ut çalıp, çeşitli konserlerde sahne alan Batuhan, Mozart, Beethoven, Chopin gibi sanatçılarda görülen, üstün müzik yeteneği absolut kulağa sahip.”
Batuhan Kil’i defalarca sahnede seyrettim, müzik alanındaki üstün yeteneğini ayakta alkışladım. 3 Nisanda sahneye çıktığı bir etkinlik sonrası annesi Öznur hanım ile de ortak bir tanıdığımız vasıtasıyla ayak üstü kısa bir sohbetimiz oldu. Ancak anne Öznur hanım ve baba Aydın beyin Batuhan’ın müzik yeteneğinin değerlendirilmesi ve önündeki engellerin kaldırılması yönündeki çabalarını da yıllardır izliyorum. 
Batuhan otizmli, ama aynı zamanda da göremiyor. Anne ve baba çocuklarının hayatın içine karışmasında engeller konulan iki alanda mücadele sürdürerek, Batuhan’ın bu büyük başarısında destek oldu. 

Kilometre taşları

İlkses Muhabiri Çağla Geniş’in yaptığı bir haber, ailenin verdiği mücadeleyi anlayabilmemiz için güzel bir bilgi veriyor. 
8 Temmuz 2017’de yayınlanan haberden alıntılıyorum, Batuhan o sırada 23 yaşında: 
Güzel Sanatlar Lisesine girmeyi başaran ve 4 yıl önce mezun olan Batuhan, üniversite sınavındaki 100 puan barajını geçemediği için hayalini kurduğu konservatuvara giremiyor. 4 senedir baraj engelini aşmaya çalışan yetenekli genç, kendisine üniversite kapılarının açılacağı günü bekliyor.
Bu haber, ebeveynlerin çocuğuyla birlikte nasıl bir var olma mücadelesi verdiğinin bir kanıtı. 
Ama güzel haber şu ki, bütün bu mücadele sonunda Batuhan bugün derece alarak mezun oldu. 
Şimdi sıra istihdamda…

Otistikler çocuk kalmıyor

Bizim ülkemizde otizm konusunda yapılan farkındalık çalışmalarında, öne çıkan bir unsur var:
Çocuğunuz adına bakmıyorsa, göz teması kurmuyorsa, dönen nesnelere ilgi duyuyorsa vs. bir uzmana danışın, eğitime başlayın, otizmde tek çare yoğun eğitim.
Ama size biri sır vereyim: Otistik çocuklar büyüyor. 
Peki büyüyen bu çocuklar, yaşamlarını nasıl sürdürüyor, hayatın içine karışmaları için hangi desteklere ihtiyacı var, bu destekler karşılanıyor mu, bu alanlarda aileleriyle birlikte nasıl bir mücadele vermek zorunda kalıyorlar, bu konuda fikri olan var mı? 
Ben söyleyeyim, bu düzeyde kalmış farkındalık çalışmalarının bir sonucu olarak, yok. 
Bahsedilen eğitim nitelik ve nicelik açısından yeterli mi, bu hiç sorgulanmıyor.
Söz konusu eğitim bitti, sonuç nedir bilinmiyor.
Çocuk çağlarında hem kendileri hem de aileleri “eğitim şart” ile oyalanıyor, çocuklar büyüdüklerinde yaşam şartları nedir, kimse bilmiyor. 
Karar vericiler bu konuda destek geliştirmiyor. 
Batuhan’ın dileği
Dönelim Batuhan’a…
Batuhan hem yeteneği ve azmi, hem de ailesinin büyük çabası ile öğrenim gördüğü müzik bölümünü başarıyla bitirdi. Bu aşamaya gelinceye dek sahnede muhteşem performanslar da sergiledi. 
Şimdi bir hayali var. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası kadrosuna girebilmek. 
Peki bu hem otizmli hem de gözleri görmeyen bir genç için kolay mı? Orkestraya girmeyi dileyen diğer gençlerle eşit olanaklara mı sahip? Girmek istediği sınavlar özel durumlarına uygun düzenlenecek mi? Engelli çalışan kotası olan yüzde 3’ten yararlanabilecek mi? Otistikler bu kotalardan faydalanmakta zorluk çekiyor ama belki Batuhan gözlerinin görmemesi nedeniyle bu kotadan daha kolay faydalansa da, gireceği varsayılan işyeri, otizme dair duyduğu destek ihtiyaçlarını düzenleyebilecek mi?
En önemlisi de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası bu sesi duyabilecek mi?
Duymasını ve Batuhan’ın iki engelinden dolayı gerekli düzenlemeleri de sağlayarak, ona bir şans vermesini diliyorum.

WhatsApp Image 2023-06-26 at 14.12.33 (1)

(Batuhan viyalonsel çalıyor)

Batuhan’ın profesyonel özgeçmişi

Batuhan’ın muzikveotizm.com internet sitesinde karşıma çıkan ve üniversite mezuniyeti eklenen özgeçmişini de paylaşmak istiyorum. 
Aralık 1994’te Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde doğdu. Doğuştan görme engelli olan Batuhan, 4 yaşına geldiğinde otizm tanısı aldı. 2000 yılında özel eğitim rehabilitasyon merkezinde eğitim almaya başladı. İzmir RAM tarafından yapılan sınav sonrasında ilköğretime başlaması uygun görüldü. İlk ve orta öğrenimini İzmir Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu’nda tamamladı. Ortaokulu bitirdikten sonra müziğe olan yatkınlığı ve mutlak (absolut) kulağa sahip olduğu anlaşılan Batuhan, İzmir Işılay Saygın Güzel Sanatlar Lisesi yetenek sınavına girdi. 230 öğrenci arasından sınavı birincilikle kazandı. Dört yıllık lise öğrenimini okul üçüncüsü olarak Haziran 2014’te tamamladı. Yaşar Üniversitesi Engelsiz Müzik Okulu’nda burslu kursiyer olarak eğitim aldı. Eylül 2017’de Kanada’nın Vancouver şehrinde gerçekleşen ANCA Dünya Otizm Festivali’nde 18 yaş üstü Performans Sanatları kategorisinde Dünya ikinciliği ödülünü kazandı. Lise eğitiminden sonra üniversite eğitimi için ailesinin 5 yıl boyunca verdiği mücadelelerden sonra, Ağustos 2019’da girdiği yetenek sınavında başarılı olarak Manisa Celal Bayar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü lisans öğrencisi oldu. Batuhan’ın en büyük ideali iyi bir müzisyen, sanatçı ve icracı olmak. İyi derecede piyano, çello ve ud çalıyor.

WhatsApp Image 2023-06-26 at 14.12.33 (2)

(Batuhan ve babası çalışmaya gidiyor)

Yolun açık olsun Batuhan

Batuhan’ın sahne performansını defalarca izlemiş biri olarak, şunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Kendisine hedef olarak seçtiği Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası dahil Türkiye’de bildiğiniz bütün orkestralarda Batuhan, başarıyla performans sergileyebilecek yetenek ve deneyime sahip. Akademik olarak da hem bilgisini hem yeteneğini üstün mezuniyet derecesi ile kanıtladı. 
İki engeli, bu yeteneğin değerlendirilmesine engel olmasın. Akranlarıyla, istediği kadro için eşit şartlarda kendisini gösterebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılsın. 
Engellilerin istihdamının önündeki engeller, sınırlı kotalar dahil, kaldırılsın. 
Batuhan’ı kazanmak için yapacağınız düzenlemeler, istihdama dair yapılan bu talepler için de bir kilometre taşı olsun.
Başarı yolun açık olsun Batuhan… Alkışlar seninle olsun…