Sevgili okurlarım,
Belediyeler, devletin halka uzanan elleridir. Ürettikleri toplumsal projelerle kent kültürünü ve kentliyi ileriye taşırlar. Kent kültürü gelişirken o kentte yaşayan insanlarda gelişir ve kentliyle bütünleşir. Toplumun ve şehirleşmenin gelişmesi kültürün kaynaşması, o bölgede yaşayan insanlara verilecek “sosyal belediyecilik” hizmetlerinin birleştirilmesiyle gerçekleşebilir. Sosyal belediyelerin, aynı kentte yaşayan farklı kültürlerden ve farklı inançlardan gelen kişileri bir arada görme, onları birlikte mutlu yaşatma gibi çok önemli görevleri vardır. Gerek devlet, gerekse belediyeler; imkânlarını kullanarak yaptıkları hizmetleri, vatandaşa lütufmuş gibi sunamazlar.
Sosyal belediyecilik anlayışı bunu her zaman reddeder. Bu bağlamda, Karşıyaka Belediyesi’ni konuşacağız. Karşıyaka Belediyesi Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’ın 48 aylık görev süresince neler yaptığına birlikte tanık olacağız. Önemli olan Karşıyaka’da yerel yönetimin “insana dönük” yüzünün ön plana çıkarılmasıdır. İnsana ve kentliye dönük bir anlayışla, Hüseyin Mutlu Akpınar’ın, “sosyal belediyecilikte” neler yaptığına, hangi önemli projeleri üreterek hayata geçirdiğine objektif bir yaklaşımla bakmak sanırım yerinde olur. Öncelikle belirtmek isterim ki Hüseyin Mutlu Akpınar’ın, Karşıyakalılara çağdaş, demokratik, katılımcı ve yerinden yönetim anlayışıyla hizmet ettiği çok açıktır. Hüseyin Mutlu Akpınar, siyasetin içinden gelen, hayal eden ve hayali olan bir belediye başkanıdır. Zaten hayali olmayan belediye başkanlarının, kente ve kentliye verebileceği fazla bir şeyleri yoktur. Hep söylerim Karşıyakalı olmak bir ayrıcalıktır. Karşıyaka, Akdeniz’in bir kültür ve sanat kentidir. İnsanı çağdaştır, insanı merhametlidir ve sonuna kadar bu kentte yaşayanlar Atatürkçüdür. Karşıyaka, gezildikçe, görüldükçe insanın içi ısınır, yüreği ferahlar ve göğsü kabarır.
Hüseyin Mutlu Akpınar proje hizmetlerini anlatırken, kendine olan özgüven ve coşkusu her zaman yüzünden okunur. Yaptıklarıyla hep gurur duyar. Yarın neler yapacağını hep düşünür. Sokakları pırıl pırıl, giderek yeşil alanları çoğalan, yeşil bir çevrede sağlıklı yaşam koşulları giderek zenginleşen bir Karşıyaka marka bir kent olmaya, örnek olmaya devam ediyor.
Karşıyaka’ya yakışan pazaryerleri, sağlıklı yaşam alanları, modern kültür merkezleri, hizmet şantiyesi, Kent AŞ. Tesisleri, Gençlik Eğitim Merkezi ve Gençlik Eğitim Kampı imrenilecek projeler. Eşit hizmet ilkesiyle, semt evleri ve muhtar ofislerine önemli yatırımlar yapılmış. Semt evlerinde eğitici ve geliştirici kurslara, kadın sığınma evleri projeleri ile kadınlar güvenli ellere teslim edilmiş. Yoksunlukla ve yoksullukla mücadele için, “önce insan” anlayışıyla, sağlık güvencesinden yoksun ve yoksul vatandaşlara ‘yerinde hizmetler’ hep ön planda tutulmuş.
Sporun her alanı desteklenerek, Karşıyaka'da sporun yaygınlaştırılması inancıyla nitelikli tesislerin
açılmasına hep özen gösterilmiş ve gençlerin sporla buluşturulmasına özen gösterilmiş.
Hüseyin Mutlu Akpınar’ın övünçle gerçekleştirdiği örnek bazı projelerinden de söz etmek gerekir.
Evrensel Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampusu Karşıyaka’nın örnek gösterilecek prestijli bir projesidir. Mavişehir’de 7 bin 200 metrekare bir alan üzerine kurulu bu kampüs gerçekten muhteşemdir. Sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerinden biri olan Kent Koop Gıda Market, hem üretici kooperatifleri desteklemek hem de halkın sağlıklı gıdalara uygun fiyatlarla buluşmasını sağlayan halkçı bir projedir. Bence bir dünya projesi olan ve bir ilk olan 'Karşıyaka’nın Filizleri Projesi' ile şu ana kadar 500 üniversite öğrencisine karşılıksız burs verilmesi “önce insan” sloganının gerçeğe dönüşmesidir. İzmir’de sanat ve kültür deyince önce aklımıza Karşıyaka gelir. Karşıyaka Belediyesi’nin hizmete açtığı çok sayıdaki kültür merkezleri çeşitli etkinliklere sahne olmakta, ünlü şairler, yazarlar, sanatçılar halkla buluşturulmakta. Unutulmaz Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in devasa heykeli, Nazım Hikmet’in görkemli heykeli, Köy Enstitülüleri Parkı, Hüseyin Mutlu Akpınar’ın, geçmişi yad eden ve övünmeyi hak ettiği insani projeleridir. Hüseyin Mutlu Akpınar, siyaset üstü, ayrımcılık gözetmeden; kadından, erkekten, çocuktan, kısacası halktan yana sosyal projeler üreterek, Karşıyaka’yı bir “marka kent” haline dönüştürme yolunda büyük adımlar atmaya devam etmektedir.
Evet, sevgili okurlarım;
Belediyelerin de hedefleri olmalı, vizyonları ve misyonları olmalı…
Gelecek hayalleri ve düşleri olmalı…
Belediye başkanları, halktan yana, haktan yana halkçı olmalı…
Mutlu bir Karşıyaka için…
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar;
“Bir sevdamdır Karşıyaka” diyor.