Geçtiğimiz gün hayvan deneyleriyle ilgili ilginç bir makaleye rast geldim. Makalenin ana konusu hayvan deneyleri yerine kullanılan in vitro testleri ve bu testlerin sağladığı avantajlar üzerineydi.

In vitro testleri bilgisayar modelleri ve laboratuvar ortamında kültürlenmiş hücre dokuları ile yapılan deneyleri ifade ediyor.
In vitro testin hayvan deneylerine göre daha kesin sonuç verdiğini birçok bilim insanı artık kabul ediyor. Şöyle ki; hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalardan elde edilen bulgular, biyokimya ve anatomideki farklılıklar nedeniyle her zaman insanlarda uygulanabilir olmayabiliyor. Ama gelin görün ki bizler halen daha hayvanlar üzerinde test edilmiş sayısız ürün kullanıyoruz.
Yani aslında hayvan deneyleri sadece hayvanları incitmekle kalmıyor insanlar için de yüzde 100 güvenli sonuçlar sunmayabiliyor.
E diyeceksiniz ki; o zaman neden başka yöntemler kullanılmıyor?
Tamamen “duygusal” nedenlerden!
 
*
 
Mesela yukarıda bahsettiğim in vitro test yöntemi hayvan deneylerine göre daha yüksek doğruluk payına sahip sonuçlar verse de maliyeti fazla olabildiği için deneylerde “hakkını arayamayan” hayvanlar kullanılmaya devam ediliyor.
Makalede bazı deney gruplarında in vitro test yönteminin tercih edilmesinin getireceği avantajlar ise şöyle sıralanmış:
-Hayvansız testler daha doğru sonuçlar verebiliyor. Örneğin; hayvan deneyleri fiberglas ve kanser riski arasında bir bağlantı belirleyememişti. Oysaki bugün fiberglas kanserojen kategorisinde değerlendiriliyor.
-Hayvansız testlerde çoğu zaman daha hızlı sonuç alınabiliyor. Canlı hayvanlar yerine sentetik deri kullanılan birçok alternatif test, genellikle haftalar hatta aylar süren hayvan testleriyle karşılaştırıldığında, birkaç dakikadan birkaç saate kadar kısa bir sürede bilgi sağlayabiliyor.
-Alternatif testler hayvanların hayatını kurtarıyor. Her yıl yüzbinlerce hayvan acı verici deneyler sonucunda ölüyor. Hayvansız deneyler sayesinde bunu önlemek mümkün.
-Hayvan deneylerine alternatif yöntemler daha çevre dostu olabiliyor.
 
*
 
Her ne kadar hayvan deneyleri halen yaygın olarak kullanılıyor olsa da, son yıllarda birçok sektör hayvan-dostu test yöntemlerine yönelmeye başladı.
Paradan önce yaşam hakkını ve insan sağlığını seçen kuruluşların çoğalması dileğiyle…