Dünya ihracatı, devasa gemilerin denizleri yararak ilerlediği, gökyüzünde dev uçakların onlarca ton yük taşıdığı bir sahne gibidir. Perde arkasında ise bu senaryonun gerçekleşmesi için interaktif bir hikaye kaleme alınmaktadır. Onlar tıpkı bir saat mekanizmasının içindeki hassas dişliler gibi çalışıp pozisyon alan gerçek kahramanlardır.

İhracat, sadece bir ürünün bir ülkeden farklı bir ülkeye ulaşmasını sağlamanın ötesinde tüm bu operasyonu yöneten dev bir organizasyonun sadece sonucudur.

Bu iş için yatırım yapmış iş insanları, satışın gerçekleşmesini sağlayacak ihracat ekipleri, üretimden sorumlu mavi yakalı çalışanlar, lojistik - gümrük firmaları ve finansçılar bu puzzle nin önemli birer oyuncularıdır.

Fakat uluslararası arenada bir ürünü satabilmek sadece tüm bu oluşumların tam olarak bir araya gelmesi ile de mümkün değildir. Rekabetçi fiyat, kaliteli ürün, zamanında teslimat, lojistik avantajlar ve olası büyük talepler karşısında arz altyapınızın olması gibi birçok prosesin de sürece katkı vermesi gerekmektedir.

Kuşkusuz bu işe yatırım yapmış vizyoner iş insanları öngörüleri ve pragmatik karar verme yetileri ile övgünün ilk basamağında olmayı hak etmektedir. Biz birazda buzlu camların ardında kalmış kahramanlardan bahsedelim isterseniz;

Örneğin ihracat departman çalışanları ihracata erişim alanında birçok farklı enstüramanı kullanarak farklı kültürlerden insanlarla saatlerce toplantılar yapıp güven inşa etmek zorundadır. Uluslararası pazarlara bir ürünü kabul ettirmek, bazen sadece ürün kalitesi ile doğru orantılı değildir. Doğru fiyat, doğru zaman, doğru teknik ve en önemlisi de doğru ilişkiler kurmak gerekir. Tek bir kelimenin yanlış kullanılması bile milyon dolarlık anlaşmaları rafa kalkması ve entegrasyon sürecinin sekteye uğraması anlamına gelecektir.

Mavi yakalı üretim ekipleri ise müşterinin talep ettiği kaliteyi, belirlenen sürede ve istenen standartlarda sunmak zorundadırlar ve üretim, sadece bir banttan geçen ürünleri bir araya getirmekten ibarette değildir. Hammaddenin zamanında temin edilmesi, makinelerin kesintisiz çalışması, kalite kontrol testlerinin eksiksiz yapılması gereklidir. Üretim sonrası etiketleme, paketleme ve kolileme de bu sürecin önemli bir ayağıdır. Bu yüzden ihracatın gizli kahramanlarından biri de her sabah makinaların başına geçen, gece vardiyalarında bile ürünün istenen kaliteye ulaştığından emin olmak zorunda olan üretim ekibidir.

Lojistik uzmanları, zamanla yarışmak zorunda olan hava ve yol durumları gibi her türlü senaryoya karşı aksiyon almakla sorumlu final insanlarıdır. En küçük bir termin hatası tüm süreci sıfırlayacaktır. Bu insanlar hangi limanın ne zaman tıkanacağını, hangi sınır kapısının en az bekleme süresine sahip olduğunu bilirler. Onlar için haritalar sadece coğrafi çizgilerden ibaret değil, birer strateji tahtasıdır.

Bu algoritmada gümrük uzmanları da tüm mevzuatlara hakim olarak ile attıkları kritik imzalar ile hata yapma lüksü olmayan sınıfta yer alarak ticaretin kilidini açan kritik pozisyonda yer alırlar.

Finans uzmanları ise, döviz kurundaki dalgalanmalar, ödeme riskleri ve finansal operasyonların yoğunluğu içinde çalışarak her türlü opsiyonel duruma hazırlıklı olmak durumunda olan başrol oyuncularındandır. Bu kahramanlara ek olarak sayılabilecek daha nice kişi ve kurum sayılabilir elbette…

Kısaca özetlersek, ihracat tüm aktörleriyle önceden yazılan ve sahnelenen bir zeka oyunu gibidir.

Ekonomik büyüme, Küresel güç, İstihdam ve Refahın anahtarı olan bu hikayenin sahnedeki her ferdine ayrı ayrı selam olsun…