Özellikle çocukların bayıla bayıla yediği makarnalar, en sevilenler arasındadır. Her malzemeyle uyum sağlar, doyurucu ve çok yağlı olmadıkça çok da sağlıklıdır. Tüm dünya mutfaklarında bulunan ve farklı şekillerde olup farklı soslarla buluşan makarnanın ana maddesi un, su ve yumurtadır. Bu nedenle doyurucu olduğu kadar besleyici ve enerji sağlayıcı yemeklerdendir.

Lezzetli bir makarnanın püf noktaları:

Makarnanın en az 4 katı suda pişirmek.

Kaynar suya tuz ekleyip tuz eridikten sonra makarnayı ilave etmek

Pişirme süresini aşmamak.

Süzdükten sonra asla soğuk su ile yıkamamak.

Süzdükten hemen sonra makarna sıcakken sosuyla birleştirip harmanlamak.

KREMALI MANTAR SOSLU MAKARNA

4 kişilik

Gerekli Malzeme:

1 paket penne makarna

8-10 adet mantar

2 - 3 yemek kaşığı tereyağı

1 çay bardağı krema

Tuz

* Makarnayı, tuz eklenmiş bol kaynar suda 10 dakika haşlayın.

* Mantarları yıkayıp kurulayın ve ince dilimler halinde doğrayın.

* Bir tavada tereyağını eritip mantarları ilave edin. Yüksek ateşte tavayı sallayarak 3-4 dakika sote edin ve kremayı ilave edip orta ateşte krema kıvam alacak kadar pişirin. Tuz ekleyin.

* Makarnayı süzüp kremalı mantar sos ile birleştirip harmanlayın. Sıcak olarak servis yapın.

BOLONEZ SOSLU MAKARNA

4 kişilik

Gerekli Malzeme:

1 paket burgu makarna

250 gr kıyma

1 büyük kuru soğan

3-4 adet soyulup küp doğranmış domates

2 çorba kaşığı zeytinyağı

2 çorba kaşığı tereyağı

2 diş sarımsak

1 adet rendelenmiş havuç

Tuz, karabiber, kekik

1 tutam kuru biberiye

* Bir sos tenceresine kıymayı koyup ocağı yakın. Kıymanın üzerine hafifçe su serpin ve 1 tutam biberiye ekleyin. Kaşıkla devamlı karıştırarak kıymanın dağılmasını sağlayın. Rengi dönünceye kadar pişirin. Üzerine 1 bardak su ekleyip kıyma yumuşayana ve suyu çekilene kadar pişirmeye devam edin.

* Kıyma suyunu çekince tereyağı, zeytinyağı, kıyılmış sarımsak, soğan, kekik ve havucu ilave edip 7-8 dakika daha karıştırarak kavurun.

* Domatesleri ilave edip, tuz ve karabiberini ekledikten sonra kaynamaya bırakın. Ateşi kısıp üstü açık olarak arada bir karıştırmak suretiyle 35 dakika kadar (suyunu çekmesi gerekiyor) pişirin. Dilerseniz el blendırı ile hafifçe çekebilirsiniz.

* Makarnayı tuz eklenmiş kaynar bol suda 10 dakika haşlayıp süzün.

* Hazırladığınız bolonez sosundan 1 çorba kasesi kadarını makarna tenceresine alıp ocağa koyun ve üzerine süzülmüş sıcak makarnayı ilave edip hızlıca karıştırın. Hemen ocaktan alıp sıcak olarak servis yapın.

Derin dondurucunuzda saklayacağınız doğranmış taze domateslerinizi makarna soslarında kullanabilirsiniz. Ayrıca, artan bolonez sosunuzu dilediğiniz zaman taze taze kullanmak üzere kavanoza koyup buzdolabında 1 hafta; buzdolabı poşeti veya saklama kabı içinde derin dondurucuda 4 ay kadar saklayabilirsiniz.

NAPOLİTEN SOSLU MAKARNA

4 kişilik

1 paket fiyonk makarna

4 adet domates

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 diş sarımsak

1 adet kuru soğan

1 adet havuç

Tuz, karabiber, kekik veya biraz fesleğen

1,5-2 bardak kadar su

* Bir sos tenceresine zeytinyağı, kıyılmış sarımsak ve doğranmış soğanı, rendelenmiş havucu koyup 2 -3 dakika kavurun.

* Domatesleri soyup, çekirdekli iç kısımlarını alıp küp küp doğrayın ve tencereye ekleyin. Tuz, karabiber, su ve diğer baharatı ekledikten sonra kaynamaya bırakın.

* Ateşi kısıp üstü açık olarak 30-35 dakika pişirin. Arada bir karıştırın.

* Ocaktan alıp blendırdan geçirin ve kıvamlı bir sos haline getirin.

* Makarnayı tuz eklenmiş kaynar bol suda 10 dakika haşlayıp süzün.

* Hazırladığınız napoliten sosundan 1 çorba kasesi kadarını makarna tenceresine alıp ocağa koyun ve üzerine süzülmüş sıcak makarnayı ilave edip hızlıca karıştırın.

* Hemen ocaktan alıp sıcak olarak servis yapın.

PESTO SOSLU MAKARNA

4 kişilik

Gerekli malzeme:

1 paket spagetti makarna

4-5 dal taze fesleğen

2 dal maydanoz

1 çorba kaşığı dolmalık fıstık (çam fıstığı)

30 gr parmesan peyniri (rendelenmiş)

2-3 diş sarımsak

1 çay bardağı zeytinyağı (sızma)

* Bütün malzemeyi doğrayıcı mutfak robotu haznesine koyup sos kıvamını alana kadar hızlı devirde çekin.

* Makarnayı tuz eklenmiş kaynar bol suda 10 dakika haşlayıp süzün.

* Hazırladığınız pesto sosundan 4 yemek kaşığı kadar makarna tenceresine alıp ocağa koyun ve üzerine süzülmüş sıcak makarnayı ilave edip karıştırın.

* Hemen ocaktan alıp servis yapın.

Şimdi aşure zamanı

Hicri takvime göre her sene 10 gün geriye gelir Muharrem ayı. Bu sene 8 Ağustos’a rastlayan Aşure günü ile beraber evlerde kaynatılan buğdaylar evde ne varsa, malzemesiyle buluşup kaselere konur ve komşulara dağıtılır. Aşure pişirilip dağıtılması gelenek halinde asırladır devam eder. Aşure kaynayan evde bereketin artacağına inanılır. Aşure kaynatılırken dualar edilir, komşuya dağıtıldığında ise aşure kabı boşaltılır ve yıkanmadan dağıtana geri verilir. En az 7 malzeme olmak üzere için e mümkün olduğunca çok çeşit kullanılmaya gayret edilir.

Tatlıyla ekşinin; sert, taze, yumuşak, kuru pek çok meyve ve baklagilin bir arada piştiği ve içinde bir tutam tuzun da eksik edilmediği aşurenin, aynı anlamı gibi çok özel bir lezzeti vardır. Ana malzemesi buğday olan aşure, şekerle pişirildiği için tatlıdır. Buğday, insanoğlunun buğdayı keşfedip ekimine başladığından bu güne kadar en temel besin maddesi olmuş ve önemini korumuştur. Aşure için öncelikle buğday şarttır. Diğer baklagiller olmasa da içine mevsimin taze meyvelerini ya da sebzelerini kullanarak da pişirebilirsiniz. Lezzeti kadar besleyici değeri de çok yüksek. Başta B vitamini olmak üzere, protein, lif, C vitamini ve mineraller hepsi bir arada…
Aşure ayı, takvim döndükçe 1 aya 3 kez rastlamak suretiyle tam 36 yılın sonunda 12 ayı ve 4 mevsimi de görmüş oluyor. Aynı Ramazan ayında olduğu gibi…

Ben aşureye buğday, pirinç, tüm kuru meyveler ve baklagillerin yanı sıra mevsimine göre taze meyveler eklerim. Kış aylarında içine mutlaka ayva, portakal, nar; yaz aylarında ise taze çilek, şeftali, taze üzüm gibi meyveler kullanırım. Ceviz, badem, fıstık, tarçın, karanfil de eksik olmaz… Aşure ayının hicri takvime göre “hicri yılbaşı” olması da ayrı bir anlam katıyor aslında. Bütün bir yılın bolluk, bereket içinde geçmesi; aşure kadar renkli ve farklı tatlardaki onca malzemenin bir araya gelerek oluşturduğu lezzet bütünlüğünün insanlığa yansıması gibi…

AŞURE

Hazırlama süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 1 saat

20 kase için

Gerekli malzeme:

1 su bardağı aşurelik buğday

1 çay bardağı pirinç

1 su bardağı kuru fasulye (haşlanmış)

1 su bardağı nohut (haşlanmış)

1 su bardağı barbunya (haşlanmış)

4-5 tane kuru incir

7-8 tane kuru kayısı

1 çay bardağı kuru üzüm

1 çay bardağı kuş üzümü

2 kaşık kadar siyah kuru üzüm

1 adet mevsim meyvesi (elma, armut vs)

2 adet taze incir

1 su bardağı tozşeker

1 parça kabuk tarçın

4-5 diş karanfil

Üzerine serpmek için:

Tarçın, dövülmüş ceviz, fıstık, mevsim meyveleri

Arzuya göre birkaç damla gül suyu

Yapılışı:

1. Buğdayı yıkayıp akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp bir tencereye koyun ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ekleyip pişmeye bırakın. Buğdaylar tamamen yumuşayana ve kaşıkla ezilebilir hale gelene kadar pişirin. Suyunu çekeceği için yine üzerini 1 - 2 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin.

2. Haşlanmış pirinç, fasulye ve nohutları ekleyip buğdayla birlikte orta ateşte 5-10 dakika kadar pişirin. Tozşekeri ilave edin.

3.Kuru kayısı ve incirleri küçük küçük doğrayın. Kuru üzümleri biraz ılık suda ıslatıp yumuşayınca süzün ve tencereye ekleyin. Kuru meyvelerin hepsini ekledikten 10 dakika kadar daha kaynatın.

4. Taze meyveyi minik doğrayıp aşureye ekleyin. 10 dakika daha orta – kısık ateşte kaynatın. Tadını kontrol edin. Damak tadınıza göre dilerseniz şeker ekleyip ocağı kapatın.

5. Aşureyi kaselere paylaştırıp üzerine tarçın serpin. Ceviz içi, nar taneleri, fıstık ve bademle arzu ettiğiniz şekilde üzerini süsleyin.