Olten Filarmoni, sezon açılışını 16 Ekim’de şef Jurjen Hembel yönetiminde dünyanın en yetenekli piyanistlerinden Olga Scheps ile yaptı. 20 Kasım'da da ''Kemal ile Latife' isimli danslı anlatım ile devam edecek.

2025 yılı boyunca Hyong Ki Joo, Signum, Julien Beaudiment, Bomsori Kim, Nils Landgren ve Funk Unit gibi küresel isimleri ağırlayacak. Bu sene, şef Jurjen Hembel, Olten Filormani'nin müzik direktörlüğüne getirildi. 1961 doğumlu Hollandalı sanatçı, Utrecht Konservatuarı mezunu. 1996 Sibelius Şeflik Yarışması’nda üçüncü oldu ve 1989 yılında Hollanda Radyo Filarmoni Orkestrası, sonrasında da 1997'de Concertgebouw Orkestrası’nın şefliğine atandı. 2000'li yıllarda da BBC Senfoni Senfoni Orkestrası, Liege Filormoni Orkestrası, Orquestra Nacional do Porto, Bologna Orkestrası Teatro Comunale di Bologna ve Basel Senfonieorchester'de çalıştı. Yeni müzik direktörü Juryen Hembel'in küresel müzik networkünün Olten Filarmoni'ye olumlu katkılarda bulunacağı çok açık.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu Festivali de bu sene 16 şehirde, toplam 8 ay sürecek bir etkinlik olacak. İzmir ayağı 3 Kasım’a kadar sürecek. Konserlerden sergilere, tiyatrodan operalara bir çok aktivite seyircilere sunulacak. Pablo Picasso- Resimden Seramiğe bir Serüven, Warhol'un Dünyası- PopArt'ın İkonu, Refik Anadol-Yeryüzü Rüyaları: Anadolu sergileri dışında sayısız etkinliğinin detaylarına, okuyucularımız kulturyolufestivali.com sitesinden ulaşabilirler.

***
Alaatin Eraslan Tiyatro Günleri, 2-27 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Bu festival, ömrü boyunca, Dostlar Tiyatrosu, Kent Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu, Oyun Atölyesi ve Tiyatro İstanbul gibi ülkemizin köklü ve prestijli grupları ile kurumsal ilişkilerini derinleştiren ve Beyazıt Öztürk, Mehmet Ali Erbil, Sunay Akın gibi isimlerin stand-up gösterilerini izleyici ile buluşturan Aysa Organizasyon’un kurucusu Alaattin Eraslan'ın anısına yapılıyor. Yönetmenliğini Rutkay Aziz'in yaptığı ve Rutkay Aziz, Taner Barlas, Ekin Aksu, Özcan Alpar, Levend Yılmaz, Hüseyin Demir ve Hüseyin Uçurtma'nın rol aldığı, ünlü İngiliz yazar George Orwell'ın kitabından uyarlanan 1984, Büyük Gözaltı isimli oyun, 4 Kasım’da Bostanlı Suat Taşer, 5 Kasım’da İzmir Sanat'ta görülebilir.

Sabahattin Ali'nin çok satan romanı Kürk Mantolu Madonna'dan uyarlanan oyun ise 11 Kasım’da İzmir Sanat, 12 Kasım’da Hikmet Şimşek Sanat Merkezi’nde izlenebilecek. Alaatin Eraslan'ın kızı Öykü, bu oyunda yardımcı yönetmen.

Yazar Michael Önder'in eseri Fanatik'te, yönetmen Çağrı Şensoy, oyuncular Neslihan Aslan, Nurhan Özenen ve Salih Bademci. Oyun, 18 ve 19 Kasım’da Bostanlı Suat Taşer ve İstinte Art'ta sahneleniyor.

Aysa Prodüksiyon'un sahneye koyduğu Hayal Satıcısı'nın yazarı Zehra İpşiroğlu, Berfin Zenderlioğlu da yönetiyor. Sahnede ise Berna Laçin var. 21 Kasım’da İzmir Sanat'ta izlenecek.

Denis Kelly'nin eseri Kızlar ve Oğlanlar'ı Muharrem Özcan sahneye koyuyor. Özlem Zeynep Dinsel, bu oyundaki performansı ile Afife Tiyatro Ödülleri’nde 'Yılın en başarılı kadın oyuncusu' seçildi. Oyun, 27 Kasım’da İzmir Sanat'ta.

***
İzmir Devlet Opera ve Balesi, Bornova Merkezi’nde Yunus Emre Oratoryusu 1 Kasım’da, La Traviata 3 Kasım’da, Kuğu Gölü 12-14 ve 16 Kasım’da sahnelenecek. Merkezde 10 Kasım’da özel bir program var: Dünya prömiyeri 2011 yılında Samsun'da sahnelenen, bestesi O.Ö. Özcan tarafından yapılan ve Murat Göksu'nun şiirlerinin dört solist ve orkestra eşliğinde seslendirdiği, Atatürk'ün ölümü ile yaşanan matem ve sonrasında oluşan ölümsüz felsefesinin varolmasının anlatıldığı aryalar dinlenebilecek.

İzmir Devlet Tiyatroları, Ragıp Haykır (Karşıyaka), Konak, Bozkır Kuruç ve Urla sahnelerinde ise Hayal-i Temsil, Fareler ve İnsanlar, Münasebetsiz, Hamlet ve Kaçaklar oyunları izlenebilir.

Şehit Tiyatroları’nda ise Rüstemoğlu Cemal'in Tuhaf Hikayesi, Soytarılar Okulu, Yolcu, Helikopter, Deli Dumrul, Mor Şalvar ve Dikkat Nine Çıkabilir sahnelenecek.

Arkas Sanat Merkezi'nde, 20’nci yüzyılın en ikonik figürlerinden olan ünlü Portekizli ressam Joan Miro'nun sergisi, 9 Şubat 2025'e kadar devam edecek. Sanat tarihçisi Robert Lubar'ın küratörlük yaptığı serginin eserleri, Serralves Vakfı ve Portekiz Çağdaş Sanat Kurumu koleksiyonundan seçildi. 'Joan Miro: İmge, Metin, Gösterge' isimli sergi, sanatçının çok katmanlı kişiliğinin, ömrü boyunca(1893-1983) yaşadığı sosyal ve politik olaylara verdiği tepkilerin sanatsal estetiğine etkilerini adım adım izleyicilere geçiriyor. Bana ayrılan bölüme sığdırabildiklerim bu kadar ama İzmirli sanatseverler için dopdolu bir Kasım ayı yaşayacağımız kesin.