Yıl 2022… 21. Yüzyılda yaşıyoruz.
Metaverse evrenine geçişin, uzay turizminin, biyolojik nano-robotların, ışınlanmanın ilk adımı olarak bir partikülün kilometrelerce öteye kopyalanmasının, Büyük Patlama’dan hemen sonra, evrenin başlangıcında ne vardı sorusunun cevabını öğrenmeye ne kadar yakın olduğumuzun ve daha birçok devrim niteliğinde gelişmenin konuşulduğu yüzyılın başındayız…
Ama bir yanımız gelişirken, diğer yanımız çağlar öncesine demir atmış halde.
Hala “sıcak savaş” denilen bir hastalık insanlığı pençesinde tutmaya devam ediyor.
***
Her ülkenin yasası farklı olsa da, suç kabul edilen ortak eylemler vardır.
Nedir bunlar?
Bir insanın bir diğerini öldürmesi, yaralaması, hakkını gasp etmesi, mülküne zarar vermesi, çalması vb. gibi eylemler dünyanın her ülkesinde suçtur. Cezası vardır.
Hal böyleyken bir ülkenin bir diğerini bombalaması, insanların hayatını kaybetmesine, yaralanmasına neden olması, mallarını yakıp yıkması hangi yasayla, etikle, vicdanla açıklanabilir ki?
Hangi gerekçe böyle bir vahşeti haklı kılabilir?
Liderler, arka planda rant devlerinin körüklediği savaşları tek çözüm yolu olarak görmekten ne zaman vazgeçecek?
***
Savaşın hangi coğrafyada yaşandığının, hangi nedenlerle çıktığının da hiçbir önemi yok aslında…
Dün Orta Doğu, bugün Ukrayna… Yarın?
Ölen insan. Ölen çocuk, kadın, erkek, evlat, anne, baba, kardeş, arkadaş…
Sadece insanlar değil, insanların savaşında hayvanlar da ölüyor. Savaş alanından medyaya yansıyan fotoğraflarda sadece ağlayan insanlar değil; korkmuş, sinmiş, ne olduğunu anlayamamış patili dostlar da var. Her cana yazık, günah.
***
İki büyük dünya savaşına da tanıklık eden ama 2. Dünya Savaşı’nın bittiğini ve Nazilerin yenildiğini göremeyen Avusturyalı Yazar Stefan Zweig, “Birisi barışı başlatmalı, tıpkı savaşı başlattığı gibi” demiş.
Birileri artık bu çirkin döngüyü kırmalı…
Kalıcı barışın başladığı, huzurlu bir dünya hangi yüzyılda kurulur acaba?
***
Sosyal Medyadan İnciler: #ZeytinimeDokunma
Zeytinlik alanlarında belli şartlarla madencilik yapılmasının önünü açan yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararın ardından sosyal medyada sanat, siyaset, iş ve bilim insanlarının da aralarında yer aldığı binlerce vatandaş #ZeytinimeDokunma etiketiyle paylaşım yaparak tepkilerini gösterdi.
Doğa konusundaki duyarlılığı ile bilinen sanatçı Tarkan şu mesajı paylaştı:
“Ülkemizin doğası olmuş rant rüyası. Enerjiydi, madendi, barajdı, şuydu, buydu… Doğamız geri dönüşü olmaksızın yok ediliyor. Yıllardır gözlerini diktikleri zeytinliklerimizi feda etmek var şimdi sırada. Bu vatanın doğası, toprağı sizin malınız değildir, bu milletindir, hepimizindir. Doğamızı savunmak, korumak da bu yüzden görevimizdir. #ZeytinimeDokunma”
Tarihçi İlber Ortaylı ise Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:
“Türkiye zeytinlikleri hiç de küçümsenecek miktarda değil, daha doğrusu değildi. Çok ciddi tedbirler almazsak bırakın etrafa zeytin satmayı, kendi ihtiyacımızı bile karşılayamayacak duruma düşeceğiz. Bugün yayınlanan yönetmelik mutlaka gözden geçirilmeli, yoksa çok geç olacak.”
Oyuncu Şahan Gökbakar, oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan, oyuncu Kerem Bursin ve Tema Vakfı’nın paylaşımına verdiği cevapla ironik bir gönderme yapan komedyen Cem Yılmaz da #ZeytinimeDokunma mesajı veren ünlü isimlerden bazıları oldu.
***
Kimi Takip Etsek?
Bu haftaki takip önerim, tarih meraklıları için gelsin. Instagram’da 4.4 milyon kişinin takip ettiği historyphotographed adlı hesapta tarihi olaylarla ilgili ilginç bilgiler ve harika fotoğraflar bulabilirsiniz.
Örneğin; bu fotoğraf 1961 yılında Hollywood’da bir film için düzenlenen siyah kedi seçmelerinden bir enstantane…
***
Haftanın Karesi
Büyük ya da küçük fark etmez, tüm kediler çevrelerindeki dünyaya karşı inanılmaz meraklıdır ve patileriyle yabancı cisimleri yoklamaya bayılırlar. Kenya’da yaşayan bu sevimli genç aslan da kamerayı hayli ilginç bulmuşa benziyor.
Fotoğraf: Will Burrard-Lucas/@willbl /IG