İngiltere’nin İzmir Konsolosu Paul Rycaut (1620-1700), ünlü eseri Present State of the Ottoman Empire’de ( basım yılı: 1665), Türklerin Moldovya’ya Boğdan dediklerini; 1485’te Boğdan’ın Osmanlılara bağlandığını ve haraca bağlayan ilk padişahın da Fatih Sultan Mehmet olduğunu yazar. Buna göre Boğdan voyvodası her yıl 2 bin altını İstanbul’a saraya teslim etmek zorundaydı. Rycaut, Knolles’in ünlü Genel Türk Tarihi kitabından Boğdan voyvodasının ödediği haraçları aktarır. Boğdan’ın ödediği yıllık haraç miktarları şöyledir:
1-Padişaha 120 kese akça
2- 10 bin okka balmumu
3- 10 bin okka bal
4- Tersane için 600 kental donyağı
5- 500 adet öküz derisi
6- 500 parça çadır bezi ve esirler için kumaş
7- Tersane için 1330 okka balmumu
8- Veziriazam için 10 kese akça
9- Vezir ve kâhyalar için birer kese akça
10- Defterdar ve kâhyası için de birer kese (her kesede 100 bin akça vardır). 

Bunlar sıradan yıllık haraç miktarıydı ve voyvoda, padişahın egemenliğini tanıdığı için öderdi. Bundan başka ayrıca padişahlar öngörülemeyen harcamalar adına Boğdan voyvodasından ekstra taleplerde bulunurdu. Voyvoda, her üç yılda bir padişaha 150 kese akça, validesultana 50 kese, padişahın gözdelerine 10 kese, kızlarağasına 10 kese, son olarak veziriazam ve vezirlere de pazarlığa bağlı olarak belirli bir miktar kese akça öderdi. 

YÜZDE 50 FAİZ UYGULANIRDI
Ödemenin gecikmesi durumunda her akça için yüzde 40 veya yüzde 50 faiz talep edilirdi. Bazen haracın miktarı iki katına çıkardı. Haraç, ülkedeki tüm insanların sırtına yüklenirdi. Osmanlı vezirleriyle dostluğun ayrıca maddi bir bedeli vardı. Rycaut, Boğdan voyvodasının Eflak voyvodasına göre daha az miktarda haraç ödediğini yazar. Topkapı Sarayı arşivindeki 1714 tarihli bir belgeye göre Boğdan voyvodası kurban bayramında her kesede 500 kuruş olmak üzere 20 kese akça ile bir samur kürkü ve 1 adet de vaşak kürkünü teslim etmek zorundaydı. 1770 tarihli başka bir belgeye göre, Boğdan voyvodası 400 adet öküz arabası, öküzleri ve arabacılarıyla birlikte hediye olarak saraya teslim etmişti. 1839 tarihli bir belgede ise kurban bayramında 15 bin kuruş ile birer samur ve vaşak postunu saraya teslim etmiştir. Bunlara ilaveten, başkadına 15 bin kuruş ve bir adet samur postu; Darüssaade ağasına 2 bin 500 kuruş ve bir adet samur postu; hazine ağasına bin kuruş teslim etmişti. Yine lala ağasına, başkadın ağasına, teberdarlar kethüdasına birer küçük kürk ihsan etmişti. Darüssaade ağası kâtibine küçük bir kürk ile kumaş ve çuka; kahvecibaşıya, kumaş ve çuka ve diğer küçük personele de kumaş ve çuka hediye etmişti. Romanya’nın kurulmasından sonra bu ödemeler bitmiştir.