Verilere göre Google Arama’nın büyük bir rakibi var. Youtube. Youtube’u şimdiden dünyanın en büyük ikinci arama motoru ilan etti. Google yetkilileri bu gelişmenin üzerine konuşmaktan oldukça da hoşnut. Elbette bazı noktalarda rakamlar abartı bulunsa da Youtube’un gerçekten etkisi muazzam. Rakamsal olarak tartışmalar olsa da Youtube’un çok yakın bir gelecekte arama motorları dünyasında Google Arama’nın ilk sırasını alabileceği söyleniyor. Temeli metin içi arama üzerine dayalı olan Google Arama yine kendi çatısı altındaki bir markaya tahtını kaybetmek üzere mi? Üstelik görünüşe göre Google bunu kendi eliyle hızlandırmak için oldukça yoğun uğraşıyor.
Ancak gelişmelere bakınca durum tam olarak öyle değil. Gelişen teknolojileri yakından izlersek Google Arama’nın da video içeriklerinde tam olarak ne olup olmadığını anlayacak bir şekilde evrimleştiğini öngörebiliriz. Yani ileride Google Arama, Youtube ile iyice kaynaşıp, yeni bir arama motoruna doğru evrimleşecek gibi gözüküyor.
Gelin hayatımızı yeniden şekillendirecek bu yeni gelişmelere bakalım. İlk olarak, insanların değişen alışkanlıkları arama yapmanın şeklini ve mecrasını da değiştirmeye başladı. Merak edilen bir konuyu yazılı metinlerden okumak yerine görsel bir şekilde izlemek ve dinlemek insanların çok daha kolayına giden bir durum yarattı. Google’ın video içerik üreticilerini sürekli desteklemesi de her türlü içerik için binlerce video üretilmesinin önünü açtı. İçerik tanımı video içerikleri kapsayacak şekilde genişledi. Google’da Google Arama içinde hem sonuçlar bölümünde hem video sekmesi içinde bu yeni içeriklere insanların daha kolay ulaşmasını sağladı.
Google Adsence, yani reklam verenlerin paralarını içerik üreticileri ile paylaştığı yerin etkinliği Youtube için arttırıldı. Bir video içinde reklam gösterilmesi ile kazanılan para bir site içinde reklam gösterilmesi ile kazanılan paranın birkaç katı olması, tüm Gmail hesabı olan içerik üreticilerinin birer kanal açmasına yol açtı. Maalesef bu destek, berbat Youtuber’ları da hayatımıza kattı.
Fakat Youtube’ın Google Arama’nın önüne geçmesinde ise büyük bir engeller vardı. Bu engelleri kaldırmak içinde Google büyük çalışmalar yapıyor. İlk olarak, YouTube ve Google Arama video içeriğine metinden farklı bakar. Google Arama metin için tüm içerik içinde hareket eder. Metin içeriğinin yaratıcıları, Google’a yardımcı olan anahtar kelimeleri ve içerik bitlerini belirli kurallar ile metne yerleştirir. Video için ise Google videoda ne olduğunu ön göremez. Video başlığına, açıklamaya ve anahtar kelimelere güvenmek zorundadır. Sonuç olarak, videonuzu yayınladığınızda, arama motoruna bağlanmak için 25 ila 50 kelimeniz olur. Bu durumda Youtube, içeriğin değerli olup olmadığını izlenme oranlarından tespit etmeye çalışır. İçeriğin kalitesini ölçmek için kullanılan bu yöntem kullanıcı davranışı üzerine kurulu olduğundan ne kadar sağlıklı bilgiyi önümüze sunduğu tartışmalıdır.
Ancak ilerleyen iki teknoloji bu problemi tarih yapabilir. Birincisi sesi metne çeviren teknolojilerin gelişmesi, ikincisi ise diller arası tercümede yapay zekanın giderek daha başarılı olması, video kalitesini anlama sorununun giderek aşılacağını gösteriyor. Bu gelişmeler bu hızla devam ederse, yakın zamanda bir videonun içeriğinin tam olarak neden bahsettiğini, Google Arama’nın yapay zekası öngörmeye başlayacak. Bu da geleneksel Google Arama’nın Youtube içeriklerini birer metin gibi okuyabileceği anlamına gelecek. Elbette Google’ın önünde aşması gereken çok uzun bir yol var. Öncelikle dil farkları, şive farkları, ses ile müziğin ayrımı gibi birçok problem sıra sıra duruyor. Ancak mottosu kullanıcıya kaliteli içeriği getiriyoruz olan bir firmanın eninde sonunda videolar için sadece izlenme oranları ya da video üreticilerinin anahtar kelimelerine bağlı kalamayacaktır.
Bu gelişmelere bakıldığında Google Arama ile Youtube’un aramasının uzak olmayan bir zamanda birleştirilebileceğini kehanetini ortaya atmakta bir sakınca görmüyorum. Bu değişim özellikle Google aramalarında ilk sıralarda yer almak için uzun uğraşlar veren web sitesi sahiplerini ve SEO uzmanlarını etkileyecek bir gelişme olacaktır. Anlaşılan o ki artık Google sıralamalarında ilk sıralarda yer almak için oluşturulan özgün içeriklerin kapsamı genişleyecek. İlk sıraları almak için kaliteli ve özgün video içerik oluşturmakta web sitesi ve SEO uzmanlarının temel problemlerinden biri haline gelecek.