Hayat hepimiz için gerçekten çok zor. Özellikle son yıllarda daha da sert şartlar. Hatta her gelen gün gideni aratıyor bize. Öyle mutsuzuz ki, kimimiz büyük hastalıklarla savaşıyor kimimiz ise dayanamayıp hayatına son veriyor.
Çünkü yaşanan bütün bu kötülükleri yüreklerimiz kaldırmıyor.
Her gün bir felakete uyanıyoruz. Ülkemin her karışının göz göre göre yanması mesela. İzmir’in yanmayan tek bir toprağı kalmadı. Yeşil alanlar tamamen yok oldu. Çok uzun olmayan süre içerisinde ciddi iklim sorunları yaşayacağız. Geçen gün şiddetli yağmur yağması gibi. Yok ettiğimiz en ufak yeşilliği bile arayacağız. Su ve gıda krizi ise kapıda. Şu an yediklerimizin yüzde sekseni çöp, bir iki yıla onları da bulamayacağız.
Öte yandan hayvan katlini yasallaştırma ve ‘uyutma’ adı altında bunu güzelleyen insanlarla aynı havayı solumak bile eziyet geliyor.
Biz ne çocuklar ne hayvanlar ölsün diyoruz. Sokakta kalan canları kısırlaştırma ve barınak sağlama sürecini sağlıklı gerçekleştiremediğiniz için bu büyük kaos yaşanıyor. Yüz binlerce lira olan maaşlarının sadece biner lirasını bağışlasa vekiller, bakanlar, bürokratlar ülkede tek bir sorun kalmayacak.
Ama istiyorlar ki hem karnım doysun hem pastam dursun. Hal böyle olunca fakirlikte, mutsuzlukta bize düşüyor.
TÜİK bizimle eğleniyor
TÜİK’in açıkladığı rakamlarla bizlerin cebinden çıkan asla birbirini tutmuyor. TÜİK Başkanı tüm illerin farklı fiyatlamasının olduğunu, bunların fiyatlarının ağırlıklı ortalamaları alınarak toplulaştırılan fiyatlar enflasyon hesaplamasında kullanıldığını söylüyor.
Aşağıda size güncel indirimli haliyle meyve sebze fiyatları vereceğim, bakalım illere göre alınan ortalamadan ne kadar uzak.
Kıyaslayalım bakalım.
- Barbunya 170 lira
- Bamya 149 lira
- Salatalık 29 lira 35 kuruş
- Fasulye 140 lira (çeşidine ve semtine göre değişiyor)
- Sivri Biber 149 lira 990 kuruş
- Kiraz 80 Markette 199,99
- Peynir (En ucuzu) 200 Lira
- Yumurta 6 -7 lira bandında TÜİK ortalamasında 2 lira 47 kuruş
Bu liste sayfalarca sürer. Bildiğiniz fasulye sebzesini 4 kişilik bir ailenin yiyebilmesinin ortalama maliyeti 200 lira. Pişirmesi, ekmeği dahil. Bu ülkede 4 mevsim yaşanıyor. Her köşesi tarımın kolaylıkla yapılabildiği, verimli topraklar. Nasıl bir fasulye 200 lira olabilir? Aklımız almıyor.
Yine aynı TÜİK, Haziran ayında enflasyonunu yüzde 71,6, Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre ise yüzde 113,08 olarak açıkladı. TÜİK, ENAG’ın rakamının abartı olduğunu söylüyor, ENAG ise; TÜİK rakamının çok düşük. Geçinmeye çalışan bizleriz. Yüzbinlerce lira maaşlarla, şahane hayatlarımız yok. Ve biliyoruz ki enflasyon sizin söylediğiniz rakamlarda değil, dezenflasyon sürecine de girmedik. Kaldı ki şu süreçte girdiğimiz borçları 10 yıl sonra ancak ödeyebilecek haldeyiz.
Yaşamayana analiz yapması kolay. Ya da ‘Sabredin, geçecek bugünler’ demek. Bu fiyatlar, barınma sorunu, her gün gelen zamların yanında kuş kadar kalan maaşlarımızla bu ülkenin yüzde 80’i nefes alamıyoruz.
TÜİK’in bir diğer araştırma sonucu ise; Türkiye’de doğurganlık oranının hem dünya hem AB ortalaması altında kaldığı. Bu ülkede gençler iş bulamıyor. Bulduğu işte ise üç kuruş paraya karın tokluğuna çalışıyor. Sağlıklı olan çocuk sahibi olamıyor, isteyen sinir, stresten olamıyor.
Yani demem o ki sevgili TÜİK, eğlenme bizimle.