Geçtiğimiz hafta ülkemizin gündemini en az seçim kadar etkileyen bir konu vardı. Şarkıcı Kıraç, Türkçe konuşma ve yazmanın önemini anlatırken talihsiz bir açıklamaya imza attı. Kıraç, "Bir de Orhan Pamuk gibileri çıktı. İngilizce kitap yazıp onu Türkçe'ye çeviriyorlar. Bu da utanç verici. Türkçemiz İngilizce'den çok daha kaliteli bir dildir. Matematik olarak mükemmel bir dildir" dedi. Haliyle ortalık karıştı. Benim ise bu olayda dikkatimi çeken, Kıraç'ın ne Türkçe nede Orhan Pamuk konusundaki sığ fikirleri idi. Benim dikkatimi çeken, sosyal medyada Orhan Pamuk ve beraberinde bir çok erkek yazarımıza övüldüğü paylaşımlardı.
Onlarca paylaşım arasında bir tane kadın yazar ismi görmedim, hatta popüler “toplumcu gazetecimiz” İsmail Saymaz bile aynı yanılgıya düştü.
İsmail Saymaz olay üzerine bir sosyal medya paylaşımında, “Kıraç, Orhan Pamuk için 'İngilizce yazıp Türkçeye çeviriyor' diye sallamış. Bu sözlerden, Kıraç'ın Pamuk'u hiç okumadığını anlıyoruz. Pamuk'a ideolojik olarak karşı çıkabilirsiniz. Fakat neden iftira atıyorsunuz? Pamuk, Türk edebiyatının yaşayan en büyük romancısıdır” dedi. Gelen tepkiler üzerine twetini güncelleyen Saymaz, “Bana haklı itirazlar geldiği için tweet'in son cümlesini şöyle değiştirmem gerekiyor: "Pamuk; bugün itibariyle Hasan Ali Toptaş, İhsan Oktay Anar, Ahmet Ümit, Adalet Ağaoğlu, Zülfü Livaneli gibi yazarlarımızla birlikte, Türk edebiyatının yaşayan en büyük romancıları arasındadır" dedi. İsmail Saymaz gibi aydın atfedilen bir gazetecinin bile ülkemizde yaşayan ve oldukça başarılı kadın yazarlardan birinin bile adını saymaması sizce tesadüf mü? Bence değil. Zira o başarılı kadın yazarlarımızdan biri olan Buket Uzuner, “Ayıp olmuyor mu? Bırakın bu eril tavrı artık. Türk edebiyatı sadece erkek yazarlardan oluşmuyor sevgili İsmail Saymaz. Füruzan, Erendiz Atasü, Pınar Kür, Nazlı Eray, Latife Tekin, Şebnem İşigüzel gibi dünya çapında ödüller almış, edebiyatımızın gururu olan kadın yazarlar hâlâ hayattadır” diyerek tepki gösterdi.
Buket Uzuner bu haklı tepkisinde oldukça haklı. Uzuner’in saydığı kadın yazarlarımız dışında onlarca genç kadın yazar Türkiye ve Dünya’da onlarca ödül aldı. Ne yazık bu ödüller ülke basınımızda ufacık da olsun görünmediği için, “aydın gazetecimiz” İsmail Saymaz’ın bile gündemine giremiyor. Haliyle kadınlar tüm alanlarda olduğu gibi edebiyat alanında da görünmez hale geliyor.