Ramazan ayında oruç tutmak kimine göre sadece inanç, kimine göre aç olan insanları anlamak, kimine göre sabretmeyi öğrenmek, kimine göre şükretmeyi öğrenmek.
“Kendini aç bırakmak sağlığa ne kadar yararlı olabilir” diye ben de çok düşündüm ve sonra başladım araştırmaya. Araştırırken ben de şaşırdım ama oruç tutmanın yani o kadar saat aç kalmanın bize birçok yararı varmış arkadaşlar. Bu işin dini inanç yönüyle ilgilenmiyorum herkesin inancı kendine tabii ki ama orucun sağlığa ve bedene iyi geldiği kanıtlanmış bir gerçek.
2016’da Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan Yoshinori Ohsumi orucun insan sağlığına iyi geldiğini bilimsel olarak da ispatlamış. Google’da birçok faydası yazıyor ama ben sizin için en önemli maddeleri hazırladım. Neymiş faydaları görelim;
-Sabah erken beslenme enerjiyi tamamen yükseltir. Özellikle sabaha karşı sahur zamanı tansiyon düşüktür. Kan şekeri düşüktür. Doğru yapılan beslenme gün içi aktivitelere enerjik başlamamıza neden olur.
-11 ay boyunca gündüz çalışan sindirim sistemi, 1 ay boyunca gece çalışır. Başta kan dolaşımı olmak üzere hormon aktiviteleri, metabolizma farklılaşır.
- Hormonların doğru salınmasına ve kilo vermeye yardım eder. Oruç tutmak, obezitenin sebeplerinden olan insülin ve leptin direncinin düzelmesine yardım eder. Bu hormonların salınımı düzene girer ve kilo vermek kolaylaşır. Tiroid bezi gibi hormon salgılayan diğer bazı organların çalışmasına da olumlu etkisi vardır. Aç kalmaya dayanıklılık artar. Açlık ile tetiklenen ketozis dolayısıyla depolanan yağ hücrelerinin yakımı gerçekleşir.
- Sağlıklı beslenmeye geçişi kolaylaştırır. Oruç tutmak abur cubur yeme alışkanlığını düzeltir. Kilo aldıran, kalorisi yüksek ama faydası az, yanıltıcı olarak tadı ve görüntüsü güzel, akıl çelen yiyeceklere olan zaafı yenmeye yardımcı olur. Sağlık için zararlı derecede olan alkol ve sigara gibi alışkanlıkları terk etmek kolaylaşır. Oruç tutan kişi kendini tutmayı başarır.
- Bazı organların daha rahat çalışmasına zaman verir. Mide, bağırsak, safra kesesi, karaciğer ve pankreas gibi organlar daha doğrusu sindirim sistemi oruç esnasında aç kalınan süre içinde dinlenir, kendini onarma ve yenileme fırsatı olur.
-Bağışıklık sistemine olumlu etkisi vardır. Vücudun mikroplarla mücadelesinde en önemli görevi kandaki akyuvar hücreleri üstlenir. Kaliforniya Üniversitesi’ndeki gerontoloji (yaşlılık bilimi) ve biyolojik bilimler profesörü Walter Longo çalışmalarında 3 günlük oruçtan sonra kök hücrelerinin aktif hale gelerek yeni akyuvar hücrelerinin oluşturmasını artırdığını, böylece de bağışıklık sisteminin yenilemesini sağladığını göstermiştir.
Beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Oruç tutmak beyin-kökenli nörotrofik faktör (Brain Derived Neurotrophic Factor) adı verilen bir proteinin üretilmesini sağlar. Bu faktör, beyin sapında bulunan hücrelerin yeni sinir hücreleri içinde dönüşümünü sağlar ve aynı zamanda sinir hücresinin sağlığını destekleyen birçok kimyasal maddenin de üretilmesine yol açar. Aynı zamanda Alzheimer ve Parkinson hastalığına karşı da korur.
- İnsan sağlığı ruh, beden ve sosyal durumun tam bir iyilik hali gerçekleştiğinde sağlıklıdır. Dünya Sağlık Örgütü tam olarak bu tanımlamayı yapmıştır.
***
Bana göre fiziksel sağlığı olumlu etkilemesinin yanında; aç olan insanları anlamak ve gün içinde içtiğin bir yudum kahvenin bile aslında ne kadar değerli olduğunu görmek, şükretmek, sabretmek ruha da çok iyi geliyor.