GÜNCEL BİLGİLER
TÜRKİYE
Hakkâri Yüksekova sınır hattında hudut geçişine müdahale sırasında şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Yusuf Sait Ünlü ile ilgili Millî Savunma Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Ateşin İran tarafından geldiğinin değerlendirildiğini bildiren MSB, olayın tüm yönleriyle aydınlatılması için Türk ve İran makamlarınca karşılıklı adli ve idari soruşturma başlatıldığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Kasım Zafer Günü'nde Azerbaycan'a gideceğini duyurarak, "Kardeşliğimizin aşamayacağı bir engel yoktur." dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, "2027 bütçesinde emeklilerimizin alım gücünü desteklemek için alan oluşturduk." dedi.
Macaristan Dışişleri Bakanı Anita Orbán, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı ortak basın açıklamasına Türkçe konuşarak başladı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar Başbakan Yardımcısı ve Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Suud bin Abdurahman Al Sani ile Ankara'da bir araya geldi.
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, resmî davetlisi olarak Ankara’ya gelen Katar Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Şeyh Saud bin Abdurrahman bin Hasan bin Ali Al Sani ile Millî Savunma Bakanlığında bir araya geldi. Askerî karşılama töreninin ardından her iki bakan görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu da yer aldı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2026 yılı orman yangınları bilançosunu açıkladı. Türkiye genelinde 2 bin 111'i orman, 4 bin 108'i kırsal alan olmak üzere toplam 6 bin 219 yangına müdahale edildiğini belirten Yumaklı, orman yangını sayısının geçen yıla göre yüzde 35 azaldığını duyurdu. Yangınların yüzde 86'sının insan kaynaklı olduğunu vurgulayan Yumaklı, yanan ormanlık alanlarda Türkiye'de yüzde 68, Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüzde 33 azalma yaşandığını bildirdi.
ULUSLARARASI ALARM
Küresel ölçekte artan jeopolitik gerilimler, iklim krizleri ve siber tehditler üzerine aralarında ABD, İngiltere ve AB üyelerinin de bulunduğu 33 ülke vatandaşlarına acil durum stoku yapmaları çağrısında bulundu.
ABD
ABD'nin Florida eyaletinde bir helikopter denize düştü. Kazada 1 kişinin yaşamını yitirdiği, iki kişinin yaralandığı bildirildi.
ABD Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçilerin Kongre ara seçimlerindeki yenilgisinde İran savaşının etkili olduğunu kabul ederken, asıl nedenin fiyatlar olduğunu savundu. İran'a karşı yürütülen savaşın gerekli olduğunu belirten Trump, Demokratlarla iyi geçinmeyi beklediğini ve olası bir azil sürecinden endişe duymadığını söyledi.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, seçimlerdeki ağır yenilginin ardından faturayı doğrudan İran Savaşı'na keserek, Trump yönetimine karşı "savaşı bitirme ve hayat pahalılığına odaklanma" çıkışında bulundu.
Beyaz Saray, Trump’ın Oval Ofis’te çekilmiş fotoğrafını paylaşarak, “Trump hâlâ sizin başkanınız.” ifadelerini kullandı. Paylaşım, seçim yenilgisinin ardından Trump’ın siyasi konumuna ilişkin tartışmaların sürdüğü bir dönemde dikkat çekti.
AVRUPA BİRLİĞİ
Avrupa’da ikinci kez yaşanan bomba ihbarı dalgası en az 25 uçuşu etkiledi. Bazı uçaklar yönlendirilirken savaş uçakları havalandı. İncelemelerde patlayıcı bulunamadı.
ALMANYA
Bavyera Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve eyaletin Ekonomi Bakanı Hubert Aiwanger, başkent Berlin'de konakladığı otelde ölü bulundu. Ölüm sebebi henüz açıklanmadı. Partisinin Berlin’deki yeni bürosunun açılışına katılıp bir konuşma yapması bekleniyordu. Ancak sağlık sorunları nedeniyle etkinliğe katılamayacağını söyledi, sonra kendisinden haber alınamadığı belirtildi.
FRANSA
Fransa’da genel grev öncesinde eğitim koşullarının iyileştirilmesini talep eden öğrencilerin lise ve üniversitelerde düzenlediği kuşatma eylemlerine polis müdahale etti. Paris ve Bordeaux başta olmak üzere birçok kentte öğrenciler ile polis karşı karşıya geldi.
İSPANYA
Kanarya Adaları'ndan La Palma'da elektrik sisteminde meydana gelen büyük arıza nedeniyle adanın tamamı elektriksiz kaldı. 50 binden fazla abonenin etkilendiği kesintinin ardından yetkililer acil durum alarmı verdi. Şiddetli yağış ve fırtınanın da etkili olduğu adada elektriklerin yeniden verilmesi için çalışmalar başlatılırken, arızanın kesin nedeni henüz belirlenemedi.
SURİYE
Suriye ile Suudi Arabistan arasında elektrik, sağlık, konut, su ve sivil savunma alanlarını kapsayan toplam 403,6 milyon dolarlık kalkınma finansmanı anlaşmaları imzalandı.
SUUDİ ARABİSTAN
Suudi Arabistan’ın en büyük havacılık yatırımlarından biri olan başkent Riyad’daki King Salman Uluslararası Havalimanı’nın 6’ncı Terminal’i için 3 konsorsiyum kısa listeye kaldı. 3 teklif arasında yer alan konsorsiyumda Türk şirketi TAV İnşaat’ın yerel ve İtalyan ortakları olacak. İhale 2027 Ocak ayında yapılacak.
YEMEN
Başkanlık Konseyi, hükümet güçlerinin "Yemen'in Şafağı" adı verilen askerî operasyonun ilk ayında Husilere ait hedeflere 40 bin 761 saldırı düzenlediğini, yaklaşık 20 bin Husi mensubunun öldüğünü veya yaralandığını açıkladı.
RUSYA
Dizel trenlere alternatif olarak ilk yerli hidrojen yakıt hücreli yolcu treninin montajını tamamladı. İki farklı konfigürasyonda üretilecek trenin 740 kilometreye kadar menzil sunacağı bildirildi.
2027'den itibaren yolcuların, Rus yapımı 258 uçağın kiralanması ve işletilmesinin finansmanı için iç hat uçuşlarında 500 ruble, uluslararası uçuşlarda ise 1.000 ruble ek ücret ödeyeceği bildirildi.
VİETNAM
Vietnam, 452 MW kapasiteli dev bir yüzer güneş enerjisi santrali kuracak. Ea Sup Thuong rezervuarı üzerine inşa edilecek tesisin, tamamlandığında dünyanın en büyüklerinden biri olacağı belirtildi.
BREZİLYA
Ülkenin güneyindeki Santa Catarina eyaletinde etkili olan şiddetli fırtına ve hortum, Chapecó kentindeki Serafim Enoss Bertaso Havalimanı’nda büyük hasara yol açtı. Saatte 126 kilometreye ulaşan rüzgârlar hangarların çatılarını sökerken, terminal binası da zarar gördü.
PARAGUAY
Ülkenin en büyük dijital bankalarından olan Ueno Bank, sermaye yeterlilik oranının yasal sınırın altına düşmesi nedeniyle Paraguay Merkez Bankası (BCP) tarafından çözümleme ve tasfiye sürecine alındı. Ülke nüfusunun büyük bir bölümünü teşkil eden yaklaşık 3 milyon müşterinin hesaplarına, maaşlarına ve tasarruflarına erişimi durduruldu.
SİYASİ PARTİLER
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda emeklilerin geçim sıkıntısını gündeme taşıdı. Prim tutarını esas alan kademeli intibak düzenlemesi yapılmasını istedi.
DEM Parti Sözcüsü ve Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan, "Kent uzlaşısı pazarlık konusu değil." dedi. İstanbul ve Mersin'de "kent uzlaşısı" kapsamında seçilen bazı belediye meclis üyelerinin DEM Parti'ye katılması üzerine başlayan tartışmalara bu sözlerle yanıt verdi.
ADLİ GELİŞMELER
Fondan 2,2 milyar liralık kazanç sağladığı iddiasıyla gündeme gelen eski AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve eşi İlyas Kaya, ikinci kez savcılıkta ifade verdi.
Sermaye piyasalarında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin yürütülen fon soruşturması kapsamında hâkimliğe sevk edilen eski bakan Fatma Betül Sayan Kaya tutuklandı.
İçişleri Bakanlığı, kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan Daltonlar Organize Suç Örgütü üyesi Gökhan Şahin'in Gürcistan'dan Türkiye'ye iade edildiğini bildirdi.
Afyonkarahisar’da İhsaniye kırsalında duran araçları fark edenlerin ihbarı üzerine jandarma bölgede inceleme yaptı. Ekipler, iki araçta silahla vurulmuş 5 kişinin cansız bedeniyle karşılaştı. Daha sonra ölü sayısı 2’si öğretmen 8 olarak bildirildi. Olay yerinde geniş güvenlik çemberi oluşturulurken, kimlik tespit çalışmaları başlatıldı. Afyon Valiliği, “Silahlı çatışmada 8 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetmiş, bir vatandaşımız da ağır yaralanmıştır.” açıklaması yaptı. Saldırganın aracı bulundu.
Bursa'da, 3 yaşındaki çocuğunun gözleri önünde bıçaklanarak öldürülen 27 yaşındaki kadının eski eşi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı, sanık lehine bir indirim uygulanmadı.
İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde alkollü içki kaçakçılığı ve sahteciliğine yönelik düzenlenen operasyonlarda 121 şüpheli hakkında adli işlem yapıldığını duyurdu.
DEĞİŞİK KONULAR
Bahçelievler'de bir inşaatın temel kazısı sırasında göçük meydana geldi. Toprak altında iki kişinin kaldığı bildirildi, olay yerine sevk edilen ekipler arama kurtarma çalışması başlattı. 1 işçi kurtarıldı. 1'inin cansız bedeni çıkarıldı.
Samsun'un Kavak ilçesinde bir kişi, sevgilisini tabancayla öldürdükten sonra intihar etti.
Türkiye’de karşılıksız çeklerin tutarı bir yılda %34,8 arttı. Ekim ayında karşılıksız çıkan çeklerin toplam tutarı 26,4 milyar.
Harp Okulu yemin töreninde program dışı yemin eden teğmenlerden Deniz Demirtaş, TSK’dan 2. kez ihraç edildi. Mahkemenin göreve iade kararı verdiği tek kişi olan Deniz Demirtaş hakkında Savunma Bakanlığının itirazı kabul edildi. Mahkeme ayrıca Demirtaş’ın 30 bin TL vekâlet ücreti ödemesine hükmetti.
Millî Savunma Bakanlığı (MSB) Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, son bir haftada terör örgütü PKK mensubu 6 kişinin daha teslim olduğunu bildirdi.
İzmir'in Konak ilçesinde okul bahçesindeki palmiye ağacını ateşe verip video çeken 2 lise öğrencisi, çıkarıldıkları mahkemece 50'şer adet fidan dikme adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı.
BORSA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fon soruşturmasına ilişkin olarak, “Tabii bir gerçek var. Nedir bu gerçek? Bakıyorsunuz, hiç ummadığınız insanlar bu işlerin içerisine girmişler. Yargı bunları tespit ediyor ve gerekeni yapıyor.” dedi. Yürütülen süreçte hiçbir şekilde taviz verilmeyeceğini belirterek, rüşvet, usulsüzlük ve suistimallerin tek tek ortaya çıkarılacağını söyledi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına (GYO) kayyum olarak atandı.
İHRACAT
Türkiye’nin tarihî ihracat rekoru: 25,9 milyar dolar. Mal ithalatı yüzde 3,4 artışla 32,6 milyar dolar olurken dış ticaret açığı yüzde 11,4 azalarak 6,7 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 79,4 olarak gerçekleşti.
DÖVİZ
28 Ağustos-23 Ekim arası yabancı satışı 11,6 milyar dolar, yerli döviz alımı 6,4 milyar dolar oldu.
Dolar/TL 50,02
Euro/TL 56,27. Parite 1,1242
PİYASA
Eylül’de toplam kartlı harcamalar geçen yılın aynı ayına göre %34,8 artarken akaryakıt ödemelerindeki yükseliş %59,2'yi buldu. Kamu ve vergi ödemeleri ise yılın ilk dokuz ayında %78,8 artarak 1,57 trilyon liraya ulaştı.
YANGIN
Antalya’nın Kepez ilçesinde bir yapı markette çıkan yangın, ikinci kattaki tiner, boya ve diğer yanıcı maddelerin tutuşmasıyla kısa sürede büyüdü. İtfaiye ekipleri alevlerin bitişikteki kokoreç dükkânına sıçramasını önleyerek yangını söndürdü. Büyük çapta hasar oluşan yapı market kullanılamaz hâle geldi.
KAZA
Aksaray-Nevşehir kara yolunda sabah saatlerinde yabancı turistleri taşıyan midibüs devrildi. Alayhan köyü mevkisinde yaşanan kazada yaralanan 16 turist, AFAD ve sağlık ekiplerinin müdahalesiyle Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.
SPOR
Trabzonspor, Alman ekibi Freiburg ile yaptığı mücadeleyi 1-0 kaybetti.
Celtic ile Beşiktaş arasındaki müsabaka Celtic’in 3-2 galibiyeti ile sonuçlandı.