Ülkemizde azınlık bir kesim, yeni Iphone lansmanını dört gözle bekleyip 15 bin TL’yi aşan fiyatlar ile ilk sıradan telefonlar almaya çalışsa da maalesef geri kalanlarımızın derdi yaşam standardını daha da aşağılara inmesini engellemek. Yanlış anlaşılmasın keşke herkesin derdi yeni lansmana çıkacak telefonlar olsaydı. Fakat şu an pek çok kesim ekonomik darboğazdan bir çıkış noktası arıyor. İlk umut ise internet oldu. Hatta internet mecburiyet oldu. İnternetten sipariş sektörünün cirosu, pandemi ile beraber neredeyse ikiye katlandı. Peki küçük ve orta ölçek işletmeler neler yapılabilir?
E–TİCARET SİTESİ KURMAK
Küçük ve orta ölçekli firmaların ilk aklına gelen doğal olarak bu oluyor. Fakat dikkat edilecek bazı başlangıç kuralları var. Bunları sağlayamıyorsanız bu zor dönemde bu yatırım sizi daha da zora sokabilir. Öncelikle sattığınız ürünü kendiniz mi üretiyorsunuz? Fiyat avantajı sağlayabilecek misiniz? Eğer bunu yapamayacaksanız, aynı ürünü büyük alışveriş sitelerinde insanlar daha uygun fiyatlar ile bulabiliyorlarsa samimi ve deneyim ile tavsiye ediyorum e-ticaret sitesi açma işine girmeyin. Bu şartı sağlıyorsanız tercih edeceğiniz e-ticaret yazılımı hakkında da önemli karar kriterleri olacak. Birincisi birçok e-ticaret yazılımı yıllık kiralama usulü çalışır. İlk sene oldukça düşük bedeller ile size bu yazılımı kiralarlar. İkinci sene umarız ki her şey yolunda gider ve yüksek satış oranları yakalarsanız, ikinci sene ödeyeceğiniz kiralama bedeli oldukça yüksek olabilir. Bu sebeple sözleşmelere dikkat etmelisiniz. Mümkünse yıllık kiralama usulü değil bir kereye mahsus ödeme alan yazılım hizmeti satın almalısınız. Ayrıca bu yazılımdan ayrılmak istediğinizde ürünlerinizi, müşteri listenizi bu siteden başka yazılıma aktarıp aktaramayacağınız konusunda da emin olmalısınız. Yoksa maliyet veya işlev açısından yıllık kiralama bir yazılımdan memnun kalmadığınızda bu firmalardan kurtulmak neredeyse imkansız olabilmektedir. Açık kaynak yazılımlardan ise çok düşük bir yatırım bütçeniz yoksa uzak durmanızı öneririm. E-ticaret yazılımları arkalarında illa ki bir teknik destek gerektirir. Kargo takibi, muhasebe, diğer büyük alışveriş sitelerine entegrasyon gibi özellikler istediğinizde açık kaynak yazılımlar arkalarında iyi bir teknik destek yoksa sizi yarı yolda bırakabilir. Son olarak e-ticaret bütçenizi hesapladıktan sonra en az iki ile çarpın. Mutlaka öngörmediğiniz birçok kalem masraf daha çıkacaktır.
GOOGLE REKLAMI VERMEK
Google reklamları için ilk söyleyebileceğim özellikle küçük ve orta ölçek bir ticari işiniz varsa lütfen kendi reklamlarınızı kendiniz vermeye çalışın. İstisnalar olsa da araya ne kadar çok aracı firma koyarsanız mutsuzluğunuz artıyor ve reklamların verimi de o derece düşüyor. Bilmelisiniz ki herhangi bir Google reklam aracısı size hizmet bedeli olarak fatura kestiğinde bunun birçok kalemini vergi olarak devlete vermek durumundadır. Yani siz Google’a günlük 200 TL reklam bedeli ödediğinizi düşünürken firma, o da iyiniyetli ise ancak 100 TL si ile reklam verebilir. Bazı firmalar bu oyunu saklamak için ara panel denen kendi yazdıkları reklam takip panellerini kullanıcılarına açarlar. Burada fiyatları maalesef manipüle ederler. Yani tıklama başına maliyet denen kavramda siz, rakiplerinize göre aslında 2 veya 3 kat fazla para ödemiş olursunuz. Bu sebeple kendi oluşturacağınız bir gmail hesabı ile ilk reklam hesabınızı açın. İllaki danışmanlık gerekir ise bu gmail hesabı üzerinden danışmanlık alın. Her panel Google paneli olsun ve her yerin asıl yönetici yetkisi bu belirlediğiniz gmail hesabı olsun. Bu gmail hesabının şifresini de ancak güvendiğiniz danışmana teslim edin. Ve her daim günlük olarak tıklama maliyetlerini sorgulayın. Bunun için Google reklam destek biriminden de yardım isteyebilirsiniz. Google reklam paneline girmeden önce destek istiyorum formunu doldurun. Ve gerekirse birkaç kez yardım isteyin. Size geri dönüş yapılmasını sağlayıncaya kadar da vazgeçmeyin. Google reklamı vermeyi öğrenmek ilk etapta sizi yorsa da mutlaka karşılığını alacağınız bir süreç olacaktır. Unutmayın hiçbir aracı sizin işinizi sizden iyi reklam yapamaz.
İnterneti kullanarak daha pek çok alanda işinizi geliştirebilirsiniz. Bunlara ara ara değineceğim. Ama her birinin yoğun bir öğrenme süreci geliştirdiğini kabul etmelisiniz. Ayrıca iş yoğunluğundan dolayı şu an hiçbir internet firmasının size istediğiniz şekilde yardım edemeyeceğini de anlamalısınız. Bunun yanında doğru soruları sorabilmeniz için dahi internet ile alakalı hem e-ticaret hem Google reklamları olsun mutlaka yüksek orada bilgi sahibi olmalısınız. Sağlıklı günler dilerim.