CHP'nin sol kanadı olan, daha doğrusu CHP'nin demirbaş kadrosunu oluşturan emekçi-sosyalist kesimin özlemle andığı bir efsane diriltildi ya da çöpe atıldı.

Yıl 2001, ben doğdum, SHP yoktu. SHP'yi görmedim ama kendimi bildim bileli SHP ile büyüdüm. Babamın cüzdanından dışarıya uzanan, 6 oklu, zeytin dallı kırmızı logosuyla... Zaman zaman görürüm babamın masasında. Arada bir muhabbetini açarım, bilmediğimden değil, babamın anlattıklarını duymak istediğimden. Tek bir soru yeter: SHP hangi parti?

Babam anlatmaya başlar “İnönü'nün partisi... İhtilal oldu. İhtilalden sonra SHP için çok çalıştık. Erdal İnönü Bornova'ya geldi, parti binasında ağırladık onu. Çarşıda gezdi, esnafın derdini dinledi. Halkın arasında, kendi otobüsünün dışında hiçbir araba olmadan tepesinde selamladı. Bir konuşma yaptı Büyükpark'ta; ben böyle bir konuşma duymadım. En sonunda hep beraber havaya fırlattık İnönü'yü.” yaşadıklarını anlatırken tekrardan yaşar. Duraklayarak anlatır.

SHP, 12 Eylül Cuntası'nın düzenlediği darbeye darbe vuran bir partidir. Kuruluşu halkın iradesini temsil eder. CHP'nin demirbaşı olan, yönetimde yer alan burjuvaları söylemiyorum, emekçinin yönetimde olduğu partidir. Üretenlerin yönettiği partidir. Sol partidir.

Dün de aynı şekilde gündem, SHP'nin tekrardan kurulduğuna dair söylentilerle çalkalandı. Peki, nedir bu söylentiler? Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın resmi internet sitesinin “faaliyette olan siyasi partiler” sekmesinde “Sosyal Demokrat Halkçı Parti” adı ve SHP kısaltmasıyla 1995'ten sonra tekrardan görüldü. Sadece kuruluş tarihi ve adresinin yer aldığı sayfada ise büyük bir sorun var. Parti “28.06.2024'' tarihinde kurulmuş ve adresinde ise “MEŞRUTİYET MAH. KARANFİL SK. NO: 4 / 91 ÇANKAYA/ANKARA” ifadeleri yer alıyor. Ortada bir başkan yok, telefon numarası yok, üye sayısı yok. Bu bilgiler boş bırakılmış. Yazılan adrese gidildiğinde ise ortak kullanım için açılan bir ofisle karşılaşılıyor. Ortada bir genel merkez yok.

Bu tutarsızlıklar arasında bir de uydurmadan bir liste yayınlandı. İsimlerinin hiç duyulmadığı, nereden olduğu bilinmeyen birçok isim parti kurucusu diye listelendi ve sosyal medyaya servis edildi. Üstüne de “Sosyal Demokrat Halkçı Parti Kurucular Kurulu” adı altında mesaj yayınlandı. Yayınlanan mesajda kurucuların SHP, CHP ve DSP'de siyaset yapmış insanlar olduğu, 10.07.2024 tarihinde resmi açıklama ile parti kadrosunun ve programının açıklanacağı söylendi. CHP tarafından ise öne çıkan birçok isim, partiyi kurmadığına dair açıklamalar yaptı. Ta ki Kılıçdaroğlu'na yakın olan isim Bülent Kerimoğlu'nun partiyi kurduğunu açıklaması kafaları karıştırdı.

Şimdi ise şahit olduğumuz şeyin iki açıklaması var. 1. si partinin “Korsan parti” olması. İsmini, logosunu, tarihini gasp ederek partinin geçmişine hiyanet etmek ve bunların üzerinden ticaret çevirmeye kalkmak. 2. si ise partinin varlığının doğru düzgün temeller üstüne kurulmadan afişe olması. Fason liste ile gerçek kurucularının saklanarak, kuruluş sürecinde hedef şaşırtarak ayakları üzerinde durana kadar zaman kazanılması.

Zaman gösterecek. Bir efsane mi uyanıyor, koca bir tarih çöpe mi atılıyor?