MAVİ Dergisi ve Mavi hareketi Attila İlhan’la anılır. Elli kuşağının göründüğü Kaynak, Şairler Yaprağı, Pazar Postası gibi dergiler arasında ses getiren dergilerden biridir Mavi.
Yazın dergisi olmanın yanında, şiir hareketi, şiir kalkışması olarak da yazın tarihimizde bir döneme adını yazdırır.
Kimine göre hırçın, kimine göre sert, kimine göre olumlu bir açılım getiren Mavi, Özdemir Nutku’nun saptamasıyla Türkiye’nin toplumsal ve siyasal gelişmesinin doğal sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Mavi Dergisi 1 Ekim 1954’te kapanır; ancak bir ay sonra “Son Mavi” adıyla yeniden yayımlanmaya başlar. Bu kez Mavi’nin sahipliğini Özdemir Nutku üstlenir, Nisan 1956’da da kapanır.
Birdenbire neden Özdemir Nutku, diye soran olacak elbette.
Her ayın son çarşambası Vefa İstasyonu günü. Edebiyat Emek Buluşması’nın bu akşamki konuğu da Özdemir Nutku.
1976’dan bu yana İzmir’de yaşayan, İzmir’de akademisyen olarak tiyatro adına önemli, anlamlı işler başaran, emek veren bir sanat insanı bu akşam Türkân Saylan Kültür Merkezi’nde İzmirli sanat sevenlerle buluşacak.
Bu etkinliği Osman Akbaşak sunacak, Yunus Bekir Yurdakul da yönetecek. Özdemir Nutku üzerine de Murat Tuncay, Özlem Belkıs, Gürol Tonbul, Mehmet Ergüven konuşacaklar.
Nutku’nun şiirlerinden bir seçkiyi de Burak Talı, Özgür Molla, Çağla Nefesoğlu, Akın Berk Sağıroğlu seslendirecekler.
Tiyatro bilimci, şair, müzisyen, dergici Özdemir Nutku yaşamına kısaca değinelim o zaman.
1931 İstanbul doğumlu Özdemir Nutku, 7 yaşında piyanoya başlar, 1949’da ilk ve son klasik piyano konserini verir. Ellili yıllarda bir caz kuarteti kurar, caz piyanisti olarak tanınır.
Kolej yıllarında şiire merak sarar. Çeşitli sanat ve yazın dergilerinde bugüne değin iki bine yakın araştırma, inceleme, eleştiri ve deneme yazan Nutku’nun kitaplı yaşamı şiirle başlar. İlk şiir kitabı “Eller”i 1950’de çıkarır.
Almanya'da Göttingen Devlet Tiyatrosu’nda üç yıl asistanlık yapan Nutku, Almanya'daki çeşitli özel tiyatrolarda oyun sahneler. 1959'da yurda döner, Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Enstitüsü'ne asistan olarak girer ve 1960'ta ilk tiyatro kitabı Tiyatro ve Yazar’ı yayımlar.
1961'de doktor, 1967'de doçent ve 1974'te de profesör olan Özdemir Nutku, 1976’da İzmir'e yerleşir. Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Tiyatro Bölümü'nü kurar.
Bugüne değin 37'si tiyatro, 22'si çeviri, 4'ü şiir, 12'si oyun ve uyarlama, 2'si senaryo, 1'i çocuk olmak üzere 78 kitap yazan ve yayımlayan Nutku, yüze yakın oyun sahneler.
1979'da “Meddahlık ve Meddah Hikâyeleri” adlı inceleme kitabıyla, Milli Kültür Vakfı'nın "Büyük Edebiyat Ödülü"nü kazanır.
1984'te Güngör Dilmen'in Midas'ın Kulakları adlı oyununu sahnelemesindeki başarısından dolayı "Ulvi Uraz Yönetmenlik Ödülü" verilir.
Türk Tiyatrosu'na katkısı ve dışarda tanıtımına gösterdiği çaba nedeniyle Tiyatro ve Televizyon Yazarları Derneği'nin "Tiyatroya Katkı Ödülü"ne değer görülür 1989’da.
1990'da kurduğu İzmir Şehir Tiyatroları’na 1991'de Genel Sanat Yönetmeni olarak atanan Nutku, 1991 yılında, Türkiye'nin ilk "Kamyon Tiyatro"sunu yaptı ve gezici çocuk tiyatrosunu kurdu.
1991 yılında Salihli Belediyesi'nin "Dionisos Ödülü"nü aldı. 1993'te, Kültür Bakanlığının "Tiyatro Araştırmaları Büyük Ödülü" ile onurlandırıldı.
Güzel Sanatlar Fakültesi'nde dekan yardımcılığı ve dekanlık yapan yazar, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü ve aynı fakültenin Sahne Sanatları Bölümü Başkanı'yken 1998’de emekli oldu.
Benim bildiğim, öğrendiğim bu kadar. Daha fazlasını bu akşam Özdemir Nutku dostlarından, öğrencilerinden dinleyelim mi?